Søndag skrev Aftenposten at Ap-leder Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær i Nato. Adresseavisen har snakket med et titall kilder i Ap om situasjonen som har oppstått.

Blant Giskes støttespillere blir det understreket at toget slett ikke har gått for Trond Giske, selv om det synes å herske en erkjennelse av at Gahr Støre mest sannsynlig er den som blir Stoltenbergs arvtaker.

Men: Skal Gahr Støre bli leder, trenger han Giske med på laget. Det er analysen hans tilhengere nå framholder.

To nestledere

Siden situasjonen ikke er avklart, er det få kilder som vil gå ut og si høyt hvem som skal være kandidater til de ulike postene.

–Når situasjonen er avklart er det viktig at vi får en hurtig prosess. Vi må være på plass i god tid før lokalvalget, mener stortingsrepresentant fra Rogaland, Torstein Tvedt Solberg.

Men samtidig er det et tydelig bilde som tegner seg: Jonas Gahr Støre vil neppe få kamp om å bli leder i partiet. Dette sier også Trond Giskes mest iherdige tilhengere. Giske vil ikke utfordre Støre uten å være sikker på å vinne. Og det kommer han ikke til å være. Han har trolig støtte i Nord-Norge, i tillegg til Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal – og muligens innlandet. Men det er ikke tilstrekkelig.

Men om han ikke blir partileder, mener mange at det nå er tid for Trond Giske i partiledelsen. Om Giske skal inn, betyr det i praksis at partiet igjen må skaffe seg to nestledere, slik de hadde før 2002. Det er nemlig umulig for Ap å ha tre menn i partiledelsen. Men dette er også en risikabel løsning. Minnene fra nestlederstriden i 2002 henger i, og det vil ikke være aktuelt for Giske å gå i noen kamp. Skal han inn i ledelsen, må det være fordi den nye lederen ønsker dette, og at det vil være en samlende løsning for partiet, hevdes det.

Må kjenne partiet

Argumentasjonen fra flere hold er slik: Jonas Gahr Støre som ny partileder kommer til å trenge Trond Giske inn i partiledelsen. De har komplementære ferdigheter, blir det fremholdt. Giske, i likhet med dagens leder Jens Stoltenberg, har trådt sine barnesko i partiet, og kjenner hver en tillitsvalgt på hvert et nes. I en slik sammenligning blir Støre en «nykommer». Giske har selv stått i spissen for valgkampene i Sør-Trøndelag de siste valgene, han er en strateg og taktiker som kan ta krisene etter hvert som de måtte oppstå.

–Det er ingen som har spist flere gryteretter landet rundt enn det Trond har. Han kjenner partiorganisasjonen, og han vet hvordan man bygger et parti, blir det sagt.

Det understrekes at Jonas Gahr Støre er kapabel til å lede landet – for eksempel dersom han måtte ha tatt over for Stoltenberg da han var statsminister. Men, blir det sagt:

–Han vet ikke hvordan man leder et parti. Det har han aldri gjort, ikke engang et partilag.

Andre kilder nyanserer dette bildet. Det blir understreket at Trond Giske de siste årene ikke i tilstrekkelig grad har pleid partiorganisasjonen. Men i fagbevegelsen står han veldig sterkt. Allerede har LO-topper som Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund og El & It's Hans O. Felix vært ute med sin støtte til Giske som leder. Kilder i LO sier imidlertid at også Jonas Gahr Støre har oppnådd stor aksept i fagbevegelsen.

Heller ikke LO-leder Gerd Kristiansen skal være kritisk til å få Støre inn som ny leder.

–Omfattende endringer

Uansett vil det bli en kvinnelig nestleder i Ap. Ingen Adresseavisen har snakket med tror at partisekretær Raymond Johansen sitter utrygt. I dag er Helga Pedersen nestleder. Hun ble i sin tid utropt som den nye Gro av Arne Strand i Dagsavisen, og fikk også sin hyllest fra nåværende sekretariatsleder for Ap på Stortinget, daværende Nordlys-redaktør Hans Kristian Amundsen.

Ifølge kildene har ikke Pedersen levd opp til disse høye forhåpningene. Trolig vil Pedersen få kamp om posisjonen.

–Vi kan ikke bare bytte ut Jens med Jonas og tro at det er tilstrekkelig. Jens har ruvet høyt i partiet, og når han går trengs det mer omfattende endringer i partiledelsen, hevdes det.

For tidlig for Tajik

Hadia Tajik er et hett navn, og allerede nevnt i lederdiskusjonen. Det er trolig for tidlig. Men mange vil ønske henne som nestleder. Hun har imidlertid et stort problem: Hun er innvalgt fra Oslo. Med Jonas Gahr Støre som partileder og Raymond Johansen som partisekretær vil det i tilfelle bli tre i partiledelsen fra Oslo. Selv i Ap er det et problem.

Om Giske også skulle bli en del av ledelsen, vil jo det hjelpe på noe, men spørsmålet er om det er tilstrekkelig.

Anniken Huitfeldt blir også trukket frem. Igjen. Historien gjentar seg. Det var Huitfeldt som ble kjørt frem og lansert som en kompromisskandidat da Trond Giske skulle bli nestleder forrige gang. Det var tilbake i 2002. Til tross for at valgkomiteen den gang hadde innstilt på Huitfeldt, ble hun skviset ut da partiet i siste liten bestemte seg for å bare skulle ha én nestleder.

Sentralstyremedlem og stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, Ingvild Kjerkol, ble lansert som ny nestleder i Adresseavisen i går fra sitt eget fylkeslag. Det virker ikke som hennes kandidatur har noen stor oppslutning blant kildene Adresseavisen har snakket med.

Toget kan ha gått

Hvis Jonas Gahr Støre skulle bli partileder, er ikke løpet da kjørt for Trond Giske som partileder i Ap for all fremtid? Slett ikke, mener hans støttespillere.

Om Gahr Støre sitter i ti år, er Trond Giske rundt 58 år.

–En ungsau i politisk sammenheng, blir det påpekt.

Mens andre innrømmer at toget da fort kan ha gått.

–Det er alltid behov for fornying. Om ti år skal det mye til at Giske representerer en fornyelse, fastslår en kilde.

Leder i Sør-Trøndelag Ap, Eva Kristin Hansen, understreker også at det nå er behov for en grundig prosess.

–Vi må avklare hva som skal skje og når det skal skje. Vi har mange gode navn å velge blant, og jeg har stor tro på at partiet vi samle seg rundt en ny ledelse. Jeg tror ikke vi vil få en ny, opprivende personkonflikt, sier Hansen.

–Trond er aktuell

AUF-er, vararepresentant til Stortinget og rådgiver for Ap's bystyregruppe, Audun Otterstad, legger ikke skjul på sin begeistring for Trond Giske.

–Vi har mange dyktige kandidater som kan gå inn i ledelsen, men etter mitt syn er Trond Giske den aller dyktigste politikeren vi har. I valgkampen fløy han Oslo-Trondheim tur-retur hver dag for å bidra lokalt. Men jeg ser også at Jonas er populær, og det viktigste nå er at vi ikke får en kampvotering.

–Men er det mulig for Giske å bli en del av ledelsen nå?

–Toget har ikke gått for Trond Giske, han kan absolutt bli en del av ledelsen. Trond er aktuell på flere plasser i partiet, man kan aldri avskrive en så dyktig politiker som ham. Det vil i så fall være en tabbe av partiet, mener Otterstad.

Trond Giske har ikke besvart Adresseavisens henvendelse.