Regjeringskilder bekrefter overfor adressa.no at helseminister Bent Høie vil fjerne dagens henvisningskrav for pasienter som først har henvendt seg til sine fastleger med abortspørsmål.

Med dagens lovverk er fastlegene pliktige til å signere en henvisning til abort hvis en pasient oppsøker legen med slik spørsmål.

Skal signere sin egen henvisning

Dagens lovverk åpner for at kvinner kan henvende seg direkte til sykehusene med spørsmål om abort.

Regjeringskilder skisserer for adressa.no at Høie nå legger opp til at kvinner som går til sin fastlege med spørsmål eller ønske om abort, skal kunne signere sin egen henvisning og gå videre til sykehuset på egen hånd.

- På denne måten får pasientene veiledning som i dag, mens de aktuelle legene slipper å aktivt handle mot sin overbevisning, blir det fremholdt overfor adressa.no

Nye løsninger

Verken helseminister Bent Høie eller KrF ville nå i formiddag bekreftet hvordan de har tenkt å løse reservasjonsspørsmålet, men begge parter var opptatt av å formidle at reservasjonsretten vil forsvinne.

- KrF har vært opptatt av at leger skal slippe å handle mot sin samvittighet. Selve reservasjonsretten er av praktisk karakter og bare en av flere måter å løse dette på. Nå er vi i dialog med statsråden for å se på andre løsninger, sa KrFs nestleder Dagrunn Eriksen nå i formiddag.