I protest mot statens tilbud i landbruksoppgjøret skal Norsk Bondelags medlemmer blokkere samtlige landets ni eggpakkerier fra torsdag morgen kl. 05. Aksjonene rammer Rias-egg på Levanger, Nortura Heimdal og Nilssen Hønseri i Roan.

– Slik som vi anser situasjonen har vi nok egg på lager til 17. mai, i en normal situasjon. Men dersom aksjonen varer over helga kan det få innvirkning, sier Johnny Sand, sektorsjef butikkdrift hos Trondos.

– De eggene som våre kjøpmenn skal selge frem mot helgen er allerede i butikk, eller på vei fra våre distribunaler ut i butikk. Dette vil neppe få konsekvenser for egglageret hos butikkene våre frem mot 17. mai. Det er bare to salgsdager igjen, sier regiondirektør i Rema 1000 Brynjar Hovstein.

– Dersom blokaden blir langvarig kan det nok få konsekvenser. Men sannsynligvis først uti neste uke, sier Hovstein, som ikke har noe mening om aksjonene.

– Vi stiller oss helt nøytrale og gjør ikke noe tiltak. Dette er en del av spillet mellom regjeringen og bøndene, sier Hovstein.

- Viktig at optimismen sikres

- Dette er en viktig uke for oss. Men vi føler oss sikre på at folk får egg til 17. mai av den enkle grunn at butikkene allerede er velfylte. Det er ingen grunn til å tvile på at vi ikke har varer nå frem mot helgen. Men hvordan tilgangen blir fremover er et annet spørsmål. Det er vanskelig å si, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, Per Roskifte.

De har dårlig erfaring med hamstring.

– Vi forsøker å få til en jevn tilførsel av varer inn og ut av butikkene. Det blir det minst støy av og normale kjøpemønstre, sier han.

Nå håper han partene kommer frem til en løsning.

– Det er det som er vår forventing, og vi har har god erfaring fra tidligere år med at de greier det.

– Det er viktig at optimismen i landbruket sikres. Vi trenger et motivert landbruk som har tro på næringen og som sikrer norsk produksjon, som i dag er hovedandelen av det vi spiser. Det norske landbruket har bred politisk støtte og forbrukerne har en sterk forventing om norskproduserte varer. Det har en stor verdi for oss og kundene våre at varene har en høy kvalitet og klar og tydelig opprinnelse, sier Roskifte.

Frykter hamstring

Også Bunnpris-butikkene har godt med egg.

- Våre butikker har bra med egg, de har kjøpt inn masse til denne uka. Vår grossist Matmegleren har også velfylte lager. Men det kan bli utfordrende om det blir lang varighet på aksjonen, sier driftsdirektør Tore Bjørnebo.

- Det gjør noe med forbrukeren. Hadde folk kjøpt det de trengte ville det ikke være noe problem, men med den oppmerksomheten slike aksjoner får blir det dessverre hamsting, sier han.

Bunnpris kjøper sine egg av Rias-egg på Levanger. Bjørnebo synes det er leit at aksjonen rammer en småleverandør som dem.

- Det er synd at de blokkerer en forholdsvis liten eggbonde som Rias er, og skyver de små foran seg i kampen for at de skal få bedre vilkår. Jeg forstår jo at aksjonen får størst utslag da, men de kunne nøyd seg med Prior som er størst på markedet.