– Tallene bekymrer meg, men vi tror fortsatt det er mulig å snu dette. Men pilene burde begynt å peke oppover nå.

Slik kommenterer Aps Eva Kristin Hansen tallene i Respons Analyses partibarometer for juni. Målingen viser at Ap ikke klarer å øke oppslutningen blant velgerne, og det borgerlige flertallet på Stortinget synes sterkere enn på lenge.

Høyres fremgang fortsetter, det samme er tilfellet for Frp og KrF. På den rødgrønne siden er tallene røde, og den samlede rødgrønne regjeringskoalisjonen vil, ifølge denne målingen, få færre representanter på Stortinget enn Høyre alene.

Solid borgerlig flertall

De borgerlige partiene, Høyre, Frp, KrF og Venstre har et solid flertall i Stortinget, med til sammen 107 av 169 representanter. Ap, SV og Sp får til sammen bare 62 representanter, og går tilbake siden tilsvarende måling for en måned siden.

Det fryktede valgkampmaskineriet til Ap har rullet noen uker nå, men det ser foreløpig ikke ut til å følges opp av velgerne.

Banker på dører

– Vi har på ingen måte gitt opp å fortsette i regjering. Vi har en stor jobb foran oss, men valgdagen er ikke før 9. september. I partiorganisasjonen har vi fortsatt tro på valgseier, men det kreves knallhard jobbing. Valgkampen for vår del er allerede i gang. Hver kveld har vi 40-50 mennesker ute i Trondheim og resten av fylket for å snakke med velgerne, sier Eva Kristin Hansen.

Hansen tar den manglende oppslutningen på alvor, men trøster seg med at Ap har hatt dårlige målinger tidligere, og likevel vunnet valg. Problemet til Ap, SV og Sp denne gangen er at lite tyder på at nedgangen er i ferd med å snu.

– Men det er fortsatt tid igjen. Alle målingene viser at mange sitter fortsatt på gjerdet. Vår jobb blir å mobilisere alle som er enige med oss i hvilken retning samfunnet skal utvikle seg i, og få disse til å stemme 9. september. Selv om tallene ikke er gode nok nå, kan mye skjer fremover, sier Eva Kristin Hansen.

Ap mest ned

Junimålingen viser at Ap er det partiet med størst tilbakegang siden mai. For en måned siden hadde Ap økt oppslutning blant velgerne, men er nå tilbake på samme lave nivå som i mars. SV og Sp holder seg så vidt over sperregrensen, Venstre står stille mens KrF har en markant fremgang på denne målingen siden mai. Høyrevinden hjelper også Frp, som for andre gang i 2013 kommer over 13 prosent.

Tydelig beskjed

Høyres Linda H. Helleland tolker tallene som en tydelig beskjed fra velgerne om at de ønsker en ny politikk og nye krefter inn i regjeringskontorene etter valget.

– Det er fint å gå inn i sommeren med slike målinger. Velgerne er åpenbart ikke fornøyd med den jobben Ap har gjort i regjering, og ønsker et skifte. Men gode målinger mobiliserer også den andre siden. Ingen må tro at valget er vunnet. Aps valgkampmaskineri, med LO og fagbevegelsen i ryggen, er en fryktet motstander, sier hun.

Vil ha skifte: Høyres Linda H. Helleland mener Aps tilbakegang er et bevis på at velgerne nå vil ha et skifte i politikken. Men hun advarer mot å tro at Høyre allerede har vunnet valget. Foto: Marius Sunde Tvinnnereim, Adresseavisen