Foto: Adresseavisen grafikk

- Stoltenberg lever litt farlig når han går rundt og sier at de rødgrønne fortsatt kan vinne valget. Det må ikke bli parodisk, advarer valgforskeren fra NTNU.

Respons Analyse støtter i dag opp under de nasjonale trendene med sin landsdekkende meningsmåling for Adresseavisen:

* Ap og Høyre har begge slått seg ned i underkant av 30-tallet, Høyre måles marginalt foran.

*Småpartiene er tilbake over sperregrensen, også SV

* De ikke-sosialistiske har et fortsatt 30 mandaters overtak på de rødgrønne.

Store utslag

Todal Jenssen mener meningsmålingene som daglig flommer over velgerne har for store innbyrdes avvik.

- Særlig gjelder dette målingene av Frp, sier Todal Jenssen.

Frp måles både rundt 11-12 prosent og rundt 17-18 prosent.

- Hvordan byråene vekter er jo forretningshemmeligheter. Men det skapes nok en del forvirring, tror valgforskeren.

- Rødgrønne taper flertallet

Noe er likevel avklart, ifølge Todal Jenssen:

- Noen er opptatt av regjeringsspørsmålet og er nysgjerrige på om de rødgrønne kan beholde flertallet. Det er lenge siden dette var et åpent spørsmål.

- Hva mener du med dette?

- De rødgrønne taper flertallet. Med mindre noe svært dramatisk skulle skje, er spørsmålet om de rødgrønne beholder flertallet avgjort.

Syria vil ikke påvirke

Til uken møtes verdens toppledere i Stockholm og Moskva. De første bombene kan være på vei mot Syria allerede i helgen, selv om det britiske underhuset i går kveld satte ned foten.

- Kan situasjonen i Syria utvikle seg til noe som påvirker det norske valget?

- Nei, da må regjeringen finne på noe helt rabiat. Og det gjør ikke Barth Eide. Han har varslet en meget nøktern opptreden og krever FN-mandat før norsk involvering. Med andre ord vil det ikke skje noe som påvirker valget.

Kritisk til Stoltenberg

Høyre, Frp og særlig KrF og Venstre blir nå daglig kjørt hardt på regjeringsspørsmål. Todal Jensen tror ikke diskusjonen om regjeringsdeltakelse skremmer velgere.

- Hvem som skal delta er fortsatt høyst uavklart. Men velgerne ser ut til å ha slått seg til ro med forsikringene om at alle fire vil bidra til et skifte.

- Statsminister Jens Stoltenberg sier det fortsatt er mulig å vinne valget. Hvem skal vi tro på?

- Han sier dette fortsatt, men det er ikke lenger så troverdig. Han har jo sin rolle, men det kan slå tilbake på ham selv, sier Todal Jenssen.

Han minner om Høyres Kaci Kulmann Five som fikk hard medfart for liknende uttalelser i valget i 1993. Ap tok en åpenbar seier, Five fikk svi for at hun ikke var troverdig.

- Stoltenberg lever litt farlig når han går rundt og sier at de rødgrønne fortsatt kan vinne valget. Det må ikke bli parodisk, advarer valgforskeren.

Statsministerens kontor har ikke besvart Adresseavisens henvendelse om denne saken.

- Stoltenberg lever litt farlig når han går rundt og sier at de rødgrønne fortsatt kan vinne valget, sier valgforsker Anders Todal Jenssen. Foto: Steinar Fugelsøy