En klar påminnelse om at vi ikke kan ta noe for gitt, sier Høyres tredjekandidat i Sør-Trøndelag, Torhild Aarbergsbotten.

De store partiene –og særlig Høyre –kan være i trøbbel i Sør-Trøndelag. Høyre har falt hele 6,7 prosentpoeng fra forrige måned. Arbeiderpartiet har falt 3,6 prosentpoeng.

Les også: Småpartienes hevn

Begge partiene må dermed avgi ett av sine distriktsmandater, og kampen om Sør-Trøndelags tre siste distrikstmandater er mer åpen enn noen gang.

Det viser Respons Analyses lokale partibarometer for Adresseavisen i september.

  • Høyre har falt til 23,3 prosent i oppslutning.

  • Arbeiderpartiet har falt til 31,5 prosent i oppslutning.

  • Frp og Venstre forsyner seg av mandatene fra Høyre og Ap.

Vi har ikke sett så dramatiske tall for Høyre i andre fylker. Forklaringen må ligge lokalt. I Oslo, Hordaland og Rogaland holder partiet skansene, sier analysesjef Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse.

Er jeg inne? Det er jo til å bli veldig glad av. Venstre i Sør-Trøndelag fortjener en plass. Vi har ikke vært inne på 32 år, jubler partiets Jon Gunnes.

Venstre inne, Frp mest opp

Legger man Respons Analyses tall til grunn, er Arbeiderpartiets Trond Giske, Eva Kristin Hansen og Jorodd Asphjell nå sikret plass på Stortinget. Det samme er Høyres Linda Hofstad Helleland og Frank Jenssen i tillegg til Frps Per Sandberg.

Deretter mener Respons Analyse det blir en svært åpen kamp om de tre siste distriktsmandatene:

  • Venstre har styrket seg med 1,9 prosentpoeng til 7,4. Jon Gunnes måles inn for første gang i valgkampen på distriktsmandat.

  • Frp går mest frem, med 3,1 prosentpoeng til 14,2. Det gir partiets andrekandidat Sivert Bjørnstad fast plass.

  • Høyres tilbakegang sender fjerdekandidat Marvin Wiseth ut, og setter Thorild Aarbergsbotten i en svært utsatt posisjon på partiets tredje mandat.

Valen haler innpå

For rett under streken tettes det til. Ingen av de som er inne på de tre siste distriktsmandatene i Sør-Trøndelag, kan føle seg sikre. SV er tilbake fra sin sving under sperregrensen. Med tre prosentpoengs fremgang fra forrige måned, viser en beregning av bakgrunnstallene at Valen nå mangler færre enn 400 stemmer på å ta det niende og siste distriktsmandatet.

Ifølge målingen er dette Høyres Thorild Aarbergsbotten.

Det er utrolig bra at vi har doblet vår oppslutning i Sør-Trøndelag den siste måneden. Nå må vi slåss helt inn. Alle som ønsker seg en sosialist på Stortinget, må stemme SV på mandag, sier en opprømt Valen.

Også Aarbergsbotten mener tallene gir energi.

Høyre ligger an til å gjøre et godt valg. Men dette er en klar påminnelse om at vi ikke kan ta noe for gitt.

Trøstepremie

Heller ikke Valen bør ta noe for gitt. Rett bak ham lurer nemlig Sps Heidi Greni, KrFs Øyvind Håbrekke og Aps Karianne Tung. Alle er i posisjon til å ta distrikstmandat.

En av disse kan også få trøstepremie i form av et utjevningsmandat. Den tiende stortingsrepresentanten fra Sør-Trøndelag blir plukket ut etter utregninger på nasjonale stemmetall blant partiene som klarer sperregrensen på fire prosent.

Ifølge målingen er Jon Gunnes (V), Sivert Bjørnstad (FrP) og Thorhild Aarbergsbotten (H) inne på tinget.