Det var i går kveld, midt i fredagstacoen, at blant andre Trondheim Bydrift, politiet på Nordmøre og Adresseavisen fikk henvendelser om en lukt som plaget beboere i hele Midt-Norge. En lukt som kunne minne om råttent egg, svovel, kloakk eller rett og slett en fis fra de dype tarmer.

- Vi får melding om at det lukter kloakk i hele Trondheim, sa Trond Ellefsen i Trondheim Bydrift i går kveld.

Han utelukket noe feil med kloakkanlegget i byen, og mente tidlig det kunne være noe med vinden som trykket kloakklufta ned til bakkenivå.

- Vi må sjekke mer, sa han.

Lukta i fjor også. Det kan du lese om her.

Moldensere fikk skylda

Sjekket gjorde også våre lesere. Fra hele Midt-Norge kom det luktreaksjoner på vår Facebook-side.

Noen skyldte på bikkja:

«Har leita og leita i huset i den tro at det var hunden som hadde gjort sitt fornødende en eller annen plass, men når vi stakk hodet ut av døra... Ja da måtte hu slippe å få skylda... Fysj og fy, vinduet blir igjen i natt ja»

Andre på katta:

«Skulle lufte litt på gjesterommet før gjestene kom...måtte skylde på katten fant ingen annen fornuftig forklaring der og da! Godt å høre det e fler som kjenne "dunjstn"»

Kjæresten fikk gjennomgå:

«Spurte om typen hadde bæsja på soverommet (det var der vinduet sto oppe)»

Moldensere ble også holdt skyldige:

«Lukter helt til Molde ser jeg på face nå. Mulig det er derfra det kommer?»

Islandsk elv

Men sannheten er at den skyldige verken er en person eller et dyr.

Det er mest trolig elva Skaftá på Island som er kilden til lukta. Både Ellefsen i bydrift og andre lesere kontaktet oss gjennom kvelden og natta om at elva sannsynligvis er den skyldige.

For de siste dagene har elva gått over sine bredder, og vannet har rent gjennom et lavalandskap. Det igjen fører til økt svovelproduksjon.

Blant annet er en vei ødelagt, og vannet i elva er grått og skittent. De store vannmassene bidrar til økte mengder av hydrogensulfid, som er en gass med lukt av det mange mener ligner råtne egg, fis eller kloakk  Sannsynligvis er det denne lukta som er brakt med vinden over til Norge.

Ifølge icelandmonitor gikk vannføringen i elva Skaftá fra 120 m3 vann i sekundet til nesten 2000 m3 i sekundet på bare 24 timer.

Se den heftige videoen hos icelandmonitor.

Politiet på Island har også publisert flere bilder av den flomstore elva på sine Facebook-sider.

Gravidnese

- Det er rimelig å tro at lukten kommer fra Island ja. Vinden kommer vestfra, og det har den gjort i det siste. Med kraftige jetstrømmer i lufta er det fullt mulig at den gode lukta er fraktet hit, sier vakthavende meteorolog Trond Thorsteinsson ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Selv har han ikke merket noe til lukta, og beroliger beboere i Midt-Norge med følgende melding:

- Det er én ting som er sikkert, lukta blir borte til slutt, sier han.

Dermed kan den gravide på Facebook puste lettet ut:

«Ka va det æ sa! Va itj bare gravidnasen som innbilt sæ nå».

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.