Dramatisk: Vegard Ingul (20) og hunden Hero slapp unna med skrekken da bilen havnet i elva Skolda i Melhus 4. juledag. Foto: Håvard Haugseth Jensen

28. desember 2015 er trolig en dato som 20 år gamle Vegard Ingul fra Trondheim vil huske en god stund fremover. Han hadde vært og tent opp i hytta til en kamerat på Gåsbakken i Melhus, og var på vei til jobb som avløser i et fjøs litt nærmere Hølonda. I bagasjerommet på stasjonsvognen befant den sju måneder gamle border collien Hero seg.

- Jeg kjente at hele bilen slapp veigrepet, og jeg forsøkte å holde svingen, men det gikk ikke. Jeg burde bare ha kjørt rett frem, inn i et tre eller noe sånt, sier Ingul til Adresseavisen.

- Fikk panikk i vannet

I stedet traff bilen enden på autovernet, sklei bortover autovernet på brua og deretter havnet bilen på taket i vannet.

- Autovernet ser ut som noen stusslige tannpirkere. Jeg husker selve hoppet, og jeg husker at det ble kaldt og vått. Jeg tok av sikkerhetsbeltet i fart, fordi jeg skjønte at jeg ikke ville få det av meg i elva, sier han.

Ingul tror dette bidro til å redde ham fra en verre skjebne.

- Jeg fikk panikk i vannet. Jeg fikk ikke puste og så svartnet det. Da jeg kom til meg selv, var jeg på utsiden av bilen og sto med vann til magen, forteller han videre.

Fikk mange kuttskader

Første tanke som slo 20-åringen var å få ut kjæledyret som fremdeles var i buret.

- Jeg prøvde å slå i stykker glasset på bakruta, men hadde ikke krefter i hendene. Mobilen var ødelagt, og jeg fikk ikke varslet noen. Jeg hadde mange kuttskader, blant annet et ganske stort ett her, sier Ingul og viser frem en bandasjekledd hånd.

Den neste tanken var å oppsøke hjelp. Ingul løp mot bebyggelsen. Han er godt kjent i området.

- Jeg hadde støvler som var fulle av vann, og jeg var iskald og klærne frøs mens jeg løp de 500 meterne til husene. Det var ingen hjemme i det første huset, forteller han.

- Våt mann med blodige hender

En kvinne i en bil kjørte forbi ham, men stoppet ikke.

- Hun turte sikkert ikke å stoppe da en våt tulling som kom løpende, sier Ingul med en latter.

På andre forsøk var han heldigere. Arild Reitan bor i Milevegen på Gåsbakken i Melhus og han fikk seg en liten overraskelse denne mandagskvelden.

- Det ringte på døra og der sto det en våt mann med blodige hender som fortalte at han hadde kjørt av veien ved ei bru og havnet i elva. Han var litt redusert, sier han.

Reitan ble med mannen til elva og fikk se at bilen lå på taket. De gjorde et forsøk på å få ut kjæledyret.

- Det var for dypt, og vi hadde ikke mulighet til å komme ut i elva. Da redningsmannskap kom dit så ble bilen trukket nærmere land. Da klarte man å få ut buret med hunden, forteller Reitan, som anslår at ulykken skjedde rundt 600 meter fra boligen hans.

Fikk vite at Hero var død

Ingul forteller at han er svært takknemlig for hjelpen som familien Reitan ga ham. De varslet nødetatene og ringte også moren og kjæresten til Ingul.

- Jeg tenkte faktisk at jeg skulle hoppe i en taxi, dra hjem og bytte om, og så dra på jobb i fjøset. Men det fikk jeg ikke lov til. Jeg ble i stedet sendt med ambulanse for en legesjekk, sier Ingul.

Før han rakk å dra kom politiet og fortalte at hunden hadde omkommet. De spurte hvor Ingul ville ha hunden levert.

- Jeg sa bare at de fikk la ham ligge i buret og levere bilen hjemme hos meg på Hølonda. Men da jeg satt meg inn i ambulansen fikk jeg vite at han var i live likevel. Jeg hylskrek og ble veldig glad, sier han.

90 minutter i elva

Bagasjerommet hadde heldigvis ikke blitt fylt opp med vann, og det reddet livet til Hero.

Ifølge lensmann Monica Brækken ved Melhus lensmannskontor ble hunden berget ut av bilvraket etter om lag 90 minutter.

Det var klokka 18.33 at politiet fikk melding om ulykken. Klokka 19.41 ble det meldt at det var liv i hunden, men det var behov for å ta den med til nærmeste dyrlege. Politipatruljen slo på sirenene og blålys, og kjørte hunden til Strinda smådyrklinikk. Der fikk den behandling og den ble hentet av klokka 21.00.

- Faren min dro og hentet ham på smådyrklinikken. Han hadde ingen skader. Og han har heller ikke vist noen symptomer i etterkant. Han er blid og glad, og hopper rett inn i buret, forteller Ingul fornøyd.

Rant blod ut av genseren

Selv måtte han til legevakta, hvor det ble tatt både røntgen og CT-undersøkelse. Kuttene ble limt sammen, og bandasjert. Etter å ha vært på sykehuset, dro han hjem. Da han tok av seg ullgenseren, rant det blod overalt.

Samme kveld kom bilvraket hjem til Ingul, og det var et ganske nedslående og skremmende syn.

- Jeg hadde ikke hatt den én måned engang. Jeg hentet den i Bergen. Det var kjipt. Nå har jeg kjøpt enda en Volkswagen Passat, men nyere modell.

Siden ulykken har Ingul vært sykmeldt, men han satser på å være tilbake på jobb fra og med mandag av.

- Det var en kraftig smell. Jeg har fremdeles vondt i ryggen, men det er kjedelig å gå hjemme også. Hero synes det er hyggelig at jeg er hjemme, men han bruker å være med meg på jobb også.

- Småglatt på stedet

Årsaken til ulykken har Ingul rukket å tenke en del på.

- Det var småglatt, men ikke blankis. Årsaken til ulykken var kombinasjonen småglatt og litt for stor fart, mener han.

På nyttårsaften skulle en venninne av Ingul kjøre over brua, og hun kjørte nesten av veien selv.

- Den svingen kommer raskere enn man tror. Det er typisk at man tenker at dette skjer alle andre, men ikke deg selv.

- Roligere på gassen

Han har kjørt av veien tidligere, men da har det vært snakk om en liten tur i grøfta.

- Jeg tror det var noen engler som var med meg denne kvelden. Det er nesten så man begynner å tro på Gud. Jeg er ikke kristen, men det er like før jeg blir det, sier han.

Samme kveld var han tilbake på ulykkesstedet.

- Jeg gikk over brua. Jeg turte ikke kjøre. Kjæresten kjørte meg og satte meg av. Det var ekkelt å være tilbake.

Han forteller at ulykken har ført til en litt annen adferd i trafikken.

- Jeg er mye roligere på gassen. Jeg innrømmer at jeg har vært hard på gassen i perioden jeg har hatt sertifikatet. Jeg anbefaler folk å kjøre rolig, sier Ingul ettertenksomt.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Beste venn: 20-åringen har hatt border collien i fem måneder. Og forteller om verdens snilleste kjæledegge. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Hylskrek: Først fikk Vegard Ingul vite at hunden Hero hadde dødd i ulykken. Men etter 90 minutters redningsoppdrag, viste det seg at hunden hadde overlevd den kalde og våte turen i elva. Da sto jubelen i taket. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Kuttskader: Vegard Ingul har fremdeles bandasje på det verste kuttet som han fikk i sammenstøtet med vannet. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Bilvrak: Denne bilen må vrakes etter det kraftige sammenstøtet med elva. Vegard Ingul hadde kjøpt den for under én måned siden. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Ikke redd: Hero er ikke redd for å være i bur, til tross for den ekle opplevelsen i romjula. Foto: Håvard Haugseth Jensen