Mannen erkjente straffskyld for å ha kvalt og knivstukket sin ektefelle da straffesaken startet i Sør-Trøndelag tingrett i går.

LES OM NØDSAMTALEN:- Hun er død. Det har skjedd drap her

Ifølge aktor Unni Sandøy var kvelning hovedårsaken til at Nilofer Naseri døde, men det ble også brukt en kniv i slagsmålet som skal ha oppstått i leiligheten. Den tiltalte husket imidlertid lite av drapshandlingen.

- Dødsårsaken er angitt som kvelning. Så da du slapp taket, var hun død. Det må da være noe du husker? spurte Sandøy.

- Jeg mistet kontrollen, og husker ikke hvordan det skjedde. Det var slåsskamp. Det er vanskelig å fortelle hvordan man bruker hendene eller kroppen sin, svarte 28-åringen.

Skulle levere barnet

Tiltalte og Nilofer Naseri hadde flyttet fra hverandre og 28-åringen bodde i en leilighet i samme nabolag i Melhus. På kvelden 28. september hentet han barnet deres. Da han kom tilbake ca. klokken 19.45 oppsto en uenighet om barnehageutgifter. Han hevdet at ektefellen ville at han skulle betale hele regningen på 3000 kroner, og ikke bare halve slik som han pleide. Han hadde nettopp skaffet seg ny leilighet, og hadde derfor både utgifter til husleie og depositum.

- Jeg forklarte at jeg ikke hadde råd til å betale hele regningen. Jeg så da en tv-kartong i leiligheten. Kona mi hadde kjøpt ny tv til 10-12 000 kroner, samtidig som hun ikke hadde råd til 1500 kroner til barnehageutgifter. Hun viste meg fingeren, og sa at hun skulle ringe politiet, hevdet mannen i retten.

Han fortalte at han da ropte på barnet, for å gi ham et kyss og si ha det.

- Skjønte ikke hva jeg gjorde

- I det jeg bøyde meg ned, så trodde kanskje kona at jeg skulle ta henne i bena. Hun tok hodet mitt ned i gulvet. Da mistet jeg kontrollen og ble livredd. Jeg skjønte ikke hva jeg gjorde, sa mannen, og la til:

- Jeg forventet ikke at det skulle skje det som skjedde. Jeg hadde aldri slått henne før. Jeg mistet kontrollen helt.

Sandøy viste i retten flere bilder av drapsvåpenet, en 22 cm lang kjøkkenkniv. Mannen mente at kniven kunne ha ligget ved tv-emballasjen i gangen.

- Det kan hende hun hadde åpnet esken med den. Det var hun som fikk tak i kniven først, sa tiltalte, som hevdet han tok denne fra Naseri.

I sin utspørring av tiltalte forsøkte Sandøy også å få utfyllende svar på hvor barnet befant seg i leiligheten. Tiltalte forklarte da at barnet satt foran tv'en i stua under selve hendelsen. Aktor ville vite om barnet så sin mor ligge i gangen da 28-åringen forlot leiligheten sammen med ungen. Til det svarte mannen at han løftet barnet, men at han ikke kunne si om ungen så sin mor der hun lå.

- Mente jeg var firkantet

Etter at 28-åringen hadde innrømmet drapet, brukte han mye tid på å forklare hvorfor dette skjedde.

- Det var jeg som gjorde det, men det som gjorde at hun døde var familien hennes. De blandet seg i livet mitt, sa mannen.

Tiltalte giftet seg med Nilofer Naseri i Afghanistan i 2009 og kom til Norge etter reglene om familiegjenforening i 2011. Han har siden hatt midlertidig oppholdstillatelse.

- Familien mente jeg var firkantet og kun opptatt av de gamle tradisjonene, men jeg var veldig ansvarsfull både overfor min familie og dem, sa 28-åringen, og la til at han følte seg presset av familien til Nilofer Naseri.

28-åringen fortalte at han at de gangene det ble diskusjon mellom kona og ham selv, så endte det med at hun ringte familien for å få støtte. Diskusjonene gikk ifølge tiltalte på økonomi, samliv og etter hvert samvær med sønnen.

Foreldrene til drepte Nilofer Naseri fulgte rettsforhandlingene sammen med bistandsadvokat Sigrun Dybvad i går.

- Hvordan reagerer foreldrene på det tiltalte sier om familien og årsaken til drapet?

- De ser frem til å forklare seg og gi sin versjon av hva som skjedde, sier Dybvad.

Ba om besøksforbud

28-åringen er også tiltalt for å ha kommet med drapstrusler forut for drapet. Dette nektet mannen for i retten. I sitt innledningsforedrag gikk statsadvokat Sandøy gjennom anmeldelsene mot mannen. I juni i fjor rykket politiet ut til husbråk i deres felles leilighet. Dette endte i anmeldelse fra politiet. De tok også hånd om passet til parets ene barn.

27. juli i fjor avga Nilofer Naseri politiforklaring om saken. Hun opplyste da at hun var blitt utsatt for trusler knyttet til drap, opplyste statsadvokaten.

- Tiltalte var på dette tidspunktet i Afghanistan, men politiet og Nilofer ble enig om at det var hensiktsmessig at hun fikk voldslarm av politiet, sa Sandøy.

15. september i fjor ble det besluttet at saken skulle sendes til Konfliktrådet for megling. Ti dager senere møtte 28-åringen opp for å forklare seg der. Samtidig dro Nilofer Naseri til politiet og leverte en anmeldelse, opplyste Sandøy i retten.

- Den var rettet mot tiltalte og gjaldt trusler om å ta hennes liv, sa Sandøy, og la til at det er dette forholdet 28-åringen er tiltalt for.

- I tillegg til å opplyse til politiet at hun var utsatt for trusler, så opplyste hun at hun vil skille seg. Hun ba om besøksforbud i forhold til seg selv og barnet, sa Sandøy.

Adresseavisen har skrevet at denne anmeldelsen ikke ble fullført. Derfor møtte Nilofer Naseri opp på lensmannskontoret på Melhus nytt mandagen etter, for å ferdigstille anmeldelsen. Samme kveld ble hun drept.

Denne voldsalarmen brukte avdøde. Den sto til lading da drapet skjedde. Foto: Politiet
Statsadvokat Unni Sandøy. Foto: Morten Antonsen