Da Shaima Naseri (50), moren til avdøde Nilofer Naseri (27), vitnet i drapssakens tredje dag fortalte hun om trusler den tiltalte skal ha kommet med to eller tre dager før drapet på datteren. Hun møtte ham på gata i Melhus da hun var på vei til butikken.

- Han sa at han måtte snakke med meg, og sa: - Si til jenta di at hun skal bli sammen med meg igjen, fortalte moren.

På dette tidspunktet var Nilofer Naseri og ektemannen separert og han hadde flyttet ut av leiligheten deres. Naseri ønsket skilsmisse.

- Jeg sa til ham at i dette landet, så bestemmer man selv når man er 18 år. Han svarte da at: - Hvis ikke Nilofer blir sammen med meg igjen, så ser du en dag at jeg dreper henne, refererte moren, og la til at 28-åringen samtidig gjorde en bevegelse med hånden sin mot halsen.

- Truet med å drepe

Det kom også frem i retten at moren var hjemme hos datteren samme kveld som drapet skjedde - 28. september i fjor. Til stede var også en yngre bror (26), som hjalp søsteren med å montere en ny flatskjerm-tv. I løpet av kvelden kom den nå drapstiltalte afghaneren for å hente barnet som han og Nilofer Naseri hadde sammen, og som han brukte å ha samvær med på ettermiddagene. I forbindelse med dette skal han ha truet Nilofer Naseri igjen, fortalte moren i retten.

- Han truet med å drepe, sa moren, og rettet følgende kommentar mot tiltalte:

- Han har gjort det han skulle gjøre, nå sitter han her - stolt.

Før moren sa ha det til datteren for siste gang septemberkvelden i fjor, ba hun henne om å gå til politiet eller snakke med en advokat som følge av de angivelige truslene.

- Hjalp tiltalte

Den tiltalte 28-åringen har nektet straffskyld for å ha kommet med trusler mot ektefellen før drapet. Han erkjente imidlertid under rettssakens første dag å ha kvalt og knivstukket Nilofer Naseri til døde. Samtidig la til:

- Det som gjorde at hun døde var familien hennes. De blandet seg i livet mitt.

Tiltalte forklarte at de gangene det ble diskusjon mellom kona og ham selv, så endte det med at hun ringte familien for å få støtte. Diskusjonene gikk ifølge tiltalte på økonomi, samliv og etter hvert samvær med sønnen.

Essa Naseri (61), faren til Nilofer Naseri, fortalte imidlertid i sitt vitnemål onsdag, at han forsøkte å hjelpe svigersønnen inn i det norske samfunnet etter at 28-åringen kom til Norge i 2011. Han fortalte også at han sammen med sønnene sine hjalp tiltalte økonomisk i begynnelsen.

- Ble kontrollerende

- Det var vårt ansvar å hjelpe ham med å bli integrert i Norge. Sønnene mine hjalp også til med dette, og tok ham med ut på kino og aktiviteter. Men dette blir altså sett på som om vi blandet oss inn i familieforholdet, sa faren.

To av brødrene til avdøde fortalte i retten at forholdet mellom Nilofer Naseri og ektemannen var godt i starten, men at tiltalte etter hvert endret seg og ble kontrollerende overfor søsteren. Det ble mye krangling, og de mente at han ikke var særlig interessert i å integrere seg. Den ene broren mente også at tiltalte bidro minimalt til familieøkonomien, selv om han etter hvert tjente mer en kona.

Henlagt

Sommeren 2015 ville tiltalte dra på ferie til familien i Afghanistan. Han ønsket å ha med Nilofer Naseri og barnet deres. Da kona ikke ville være med, ønsket han å ta med seg barnet alene. Familien til avdøde fortalte i retten onsdag at de fryktet at tiltalte ville ta med ungen for godt, hvis han reiste. Den 29. juni 2015 oppsto det derfor en krangel, hvorpå politiet rykket ut til Nilofers Naseris leilighet på Melhus. Situasjonen ble løst ved at politiet fikk passet til barnet. Det ble opprettet en anmeldelse hvorpå Nilofer Naseri i politiavhør i juli i fjor forklarte seg om drapstrusler fra ektemannen. Han var på dette tidspunktet reist alene til hjemlandet. Saken ble henlagt, og sendt til konfliktrådet til megling. På tross av dette fikk Nilofer Naseri voldsalarm.

- På et tidspunkt godtok tiltalte skilsmisse, men da han kom hjem fra Afghanistan, så nektet han. Han ville ikke skille seg, sa storebroren (32) til Nilofer Naseri da han forklarte seg i retten.

25. september i fjor møtte tiltalte i konfliktrådet som følge av saken. Samme dag leverte Nilofer Naseri en ny anmeldelse mot ektemannen som gjaldt drapstrusler - både mot henne direkte og via moren. Tre dager senere møtte hun opp ved Melhus lensmannskontor for å ferdigstille denne anmeldelsen. Hun opplyste til politiet at hun ville skille seg, men ba samtidig om at tiltalte ble gitt besøksforbud i forhold til seg selv og sønnen.

Politiet rakk aldri å gjøre noe. Samme kveld ble hun drept.

Her kan du lese flere saker om Melhus-drapet og rettssaken

Tekniske undersøkelser: Politiet gjorde grundige undersøkelser av drapsåstedet på Melhus og fikk blant annet bistand fra Kripos for å få tatt 360-gradersbilder i boligen. Foto: Kjell A. Olsen
Avdøde: Nilofer Naseri (27) ble drept 28. september i fjor. Ektemannen har erkjent straffskyld for forsettlig drap. Foto: PRIVAT