Hyttklokka slo på slaget 12 og «Røros-sangen» ljomet utover Malmplassen i Røros. Vokalistene Ane Lusie Kjelsberg, Philip Døhl, Berit Hanssen og Jo Bjørner Haugom startet på sangen, som ble kåret til Norges fineste bysang i 2004, før Bergstadkoret deltok på den mektige avslutningen.

- Knallblå himmel

Etter at Røros-ordfører Hans Vintervold hadde ønsket publikum velkommen, var det Cathrine Pia Lund som fikk æren av å stå for den offisielle åpningen. Hun er direktør for Merkevaren Norge, og tilhører ledergruppen i Innovasjon Norge.

Martnassjef Lillian Sandnes var i strålende humør like før åpningsseremonien.

- Det er knallblå himmel og sol, og det er meldt lignende vær hele uka. Det er helt genialt, sier Sandnes euforisk.

Forventer 90 000 gjester

Mot slutten av åpningsseremonien kom det som for mange er høydepunktet, nemlig innmarsjen av rundt 90 hesteekvipasjer anført av lasskjørere og forbønder.

- Noen har reist så langt som 35 mil, fra Sälen i Sverige, opplyser Sandnes.

Andre forbønder har blant annet reist fra Østerdalen, Hedmark, Gauldalen, Tydal, Selbu og Gudbrandsdalen. Noen har brukt nærmere to uker på å komme til Røros for å delta på martnan.

Hun forteller at det bruker å være rundt 5000 publikummere på Malmplassen under åpningsseremonien. I løpet av hele Rørosmartnan forventes det et besøkstall mellom 80 og 90 000 gjester.

- Vi har 300 programposter og 250 utstillere. Det er om lag 40 av disse som er nye av året. Vi skal alltid tenke kvalitet fremfor kvantitet, sier hun.

Gammelost og sushi

Utstillerne i gata skal stå visuelt i stil med verdensarven, og Sandnes håper publikum legger merke til at dette er nøye gjennomtenkt.

Her er det alt fra intimkonserter rundt et bål til storslagne opplevelser i den erverdige Røros kirke.

- Det spenner fra det tradisjonelle til det urbane, sier martnassjefen, og peker blant annet på den kortreiste maten og drikken som serveres rundt omkring i Bergstaden.

- Du har gammelost og du har sushi. Du har tur med hest og slede i den ene enden, og karusell på tivoli i den andre enden av skalaen, sier hun.

Destinasjon Røros er nok en gang nominert i National Geographic World Legacy Awards. De er i finalen for tredje år på rad.

- Kom onsdag og torsdag

Det er spesielt denne blandingen av nytt og gammelt som er suksessoppskriften til Rørosmartnan. Den første martnan ble holdt i 1854. En kongelig resolusjon fra 1853 sier følgende: «Fra 1854 av skal der i Røros avholdes et marked der begynder næst siste tirsdag i februar Måned og varer til den påfølgende fredag.»

- Kultur er ikke bare fortid, det må skapes her og nå, og det må være noe som er levende. I år er det ikke vinterferie i samme uke som martnan, så vi har plass til mer dagsbesøk på onsdag og torsdag, sier Sandnes.

Fredag og lørdag blir derimot starten på vinterferien, og da forventes det desto mer gjester. Martnassjefen synes det er vanskelig å trekke frem noe i programmet, men nevner blant annet et tradisjonelt barnedåpsfølge onsdag ettermiddag.

- Jeg kan love at det blir mye moro på programmet, og dessuten blir det en feiring av at lyset kommer tilbake. Det sa i alle fall bestemor bestandig. «De e ei gladvuku», sier Sandnes stolt.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Lasskjørere og forbønder kunne endelig hvile seg etter en lang ferd mot Røros. Foto: RUNE PETTER NESS
Det var rundt 15 minusgrader på Røros da åpningsseremonien startet. Foto: rune petter ness
Det er meldt oppholdsvær hele uka, til martnassjef Lillian Sandnes' store glede. Foto: RUNE PETTER NESS
Noen av hesteekvipasjene hadde reist så langt som 35 mil. Foto: RUNE PETTER NESS
Det var rundt 90 hesteekvipasjer som var ventet til årets utgave av Rørosmartnan. Foto: rune petter ness
For mange er det inntoget av forbøndene som er det store høydepunktet på åpningsdagen av Rørosmartnan. Foto: RUNE PETTER NESS
Ingen åpningsseremoni uten tradisjonell musikk på Malmplassen. Foto: RUNE PETTER NESS
Røros folkedanslag hadde oppvisning for de mange tusen som hadde møtt opp. Foto: RUNE PETTER NESS
Ordfører Hans Vintervold i Røros ønsket publikum velkommen til Rørosmartnan. Foto: RUNE PETTER NESS