Hemne er først ute i Sør-Trøndelag med å arrangere folkeavstemning om kommunesammenslåing. Samtidig blir det også folkeavstemninger i de fleste nordmørskommunene. I Trøndelag skal folket i mange av kommunene si sin mening i løpet av mai.

LES OGSÅ KOMMENTAREN : I disse kommunene skal folket bestemme

Kyrksæterøra blir kommunesenter

Innbyggerne i Hemne kommune skal mandag stemme over om kommunen skal slå seg sammen med Snillfjord, Aure og Halsa eller fortsette som egen kommune. Her er det snakk om en ny kommune på tvers av dagens fylkesgrense mellom Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. Avtalen slår fast at innbyggerne må høres, før den nye kommunen tar stilling til fylkestilhørighet.

Dersom det blir noe av den nye kommunen, blir kommunesenteret på Kyrksæterøra. Kommunenavn og kommunevåpen er det ennå ikke tatt stilling til.

Skole der folk bor

I intensjonsavtalen mellom de fire kommunene heter det at basistjenestene som barnehage, skole og helsetilbud skal være i nærheten av der folk bor. Den nye kommunen skal legge vekt på desentraliserte løsninger, ifølge avtalen.

Også nordmørskommunene har folkeavstemning mandag. I Snillfjord derimot er det politikerne som skal avgjøre spørsmålet om ny kommune.

Mens Hemne bare har to alternativer, er det mer komplisert i de andre kommunene.

Mange alternativer

Snillfjord har hele tre alternativer til å bli stående alene. Kommunen kan bli slått sammen med Orkdal, Agdenes, Skaun, Meldal og Rindal i Møre og Romsdal. Deler av Snillfjord kan bli slått sammen med Hitra. Det siste alternativet er å bli en del av en nye storkommune med Hemne, Aure og Halsa på tvers av dagens fylkesgrense. Snillfjord kan også bli delt som følge av kommunereformen.

Aure har også en intensjonsavtale med Kristiansund, Averøy, Gjemnes, Tingvoll og Halsa som blir lagt ut til folkeavstemning samtidig.

Halsa har i tillegg også en avtale med Surnadal og Rindal. Innbyggerne der skal altså stemme over tre alternativer i tillegg til å fortsette som egen kommune.

Kommunene har frist til 1. juli med å bestemme seg for om de ønsker å fortsette alene eller hvem de ønsker å slå seg sammen med. Stortinget skal behandle kommunesammenslåingene i 2017. 1. januar 2020 er fristen regjeringen har satt for at de nye kommunene skal være i drift.