- Hagl kan legge seg i alle årets måneder det. Det er egentlig typisk sommervær, sier vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt.

Ja, for selv om hvite partikler fallende fra himmelen er noe vi normalt forbinder med vinter, og ikke noe som skal skje i juli, stiller det seg annerledes når det gjelder hagl. Slik som haglet på størrelse med klinkekuler som i dag falt på Korsvegen i Melhus.

Torden, lyn og hagl hører sammen

- Varm luft stiger opp fra bakken og gir bevegelse i luften. Når det da er høye skyer med store temperaturforskjeller i skyene vil iskrystaller falle ned, smelte litt, stige opp igjen og fryse på mer. Den jojo-effekten fortsetter til haglet er tungt nok til å falle gjennom, forklarer Smits.

Han forteller at denne typen skyer også er det vi kjenner som tordenskyer, og at torden og lyn derfor ofte forekommer sammen med hagl.

- Hvis en deler haglet i to ser det nesten litt ut som en løk med lag på lag av is etter å ha beveget seg opp og ned i skyene. Både hagl og torden er tegn på at skyene er veldig høye og kalde i toppen, så derfor opptrer det ofte samtidig.

Vanskelige kjøreforhold

Men han påpeker også at dette ikke er noe som kommer til å vare lenge.

- Aktiviteten dabber som regel av over natten. Det kan bli byger i morgen også, men torden er et flyktig fenomen, sier meteorologen.

Haglet fører også til vanskelige kjøreforhold langs trønderske veier.

- På E6 mellom Lundamo og Støren er det glatt veibane og vanskelige kjøreforhold på grunn av hagl i veibanen, skriver Statens vegvesen på Twitter klokken 14.45.

En time senere kom en liknende melding om E6 ved Hovin.

Foto: Bent Ramberg
Foto: Bent Ramberg
Foto: Bent Ramberg