I går ettermiddag var lastebilmekanikeren Stig Are Rogstad (51) på vei hjem til Hovin sammen med stedatteren Evy Wictoria (21), etter blant annet å ha gjort unna noen ærender i byen. Han kjørte på E6.

- Rett etter at vi passerte Horg kirke så jeg en skygge på venstresiden av veien. Det skjedde fort, men jeg skjønte at det var et ras som kom, sier Rogstad.

Skader: Det er tydelige skader i fronten på bilen til Stig Are Rogstad etter at han kjørte gjennom skredet som gikk over E6 ved Horg mandag

- Mye krefter i sving

Akkurat da måtte han ta et valg. Skulle han stoppe, eller gi gass.

- Jeg tenkte at hvis jeg stopper, er det ikke sikkert at jeg klarer å stoppe foran raset. Derfor kjørte jeg gjennom, sier han.

- Hva skjedde?

- Bilen ble truffet delvis av raset i fronten - den har fått litt herjing. Både grill, støtfanger og skjerm er skadet. Det er også skader på biltaket etter trærne som var med skredet. Det var mørkt og regnet og jeg så ikke helt hva som skjedde, men bilen ble skjøvet litt ut i grøften, det så jeg av sporene. Men vi kom gjennom sier Rogstad.

- Hva hadde skjedd om du hadde stoppet?

- Da hadde kanskje bilen blitt skjøvet til siden og av veien. Raset var ikke så veldig stort, men det var mye krefter i sving. Bilen er en WV Transporter, og den er tung. Det var nok med og berget oss, sier 51-åringen.

Så skredet komme: - Rett etter at vi passerte Horg kirke så jeg en skygge på venstresiden av veien. Det skjedde fort, men jeg skjønte at det var et ras som kom, sier Stig Are Rogstad etter opplevelsen på mandag.

Stoppet en trailer

Han hadde også en tom hestehenger festet på bilen da han kjørte gjennom skredet.

- Jeg så for meg at den ville bikke, men det gjorde den ikke. Den har bare fått mindre materielle skader.

Etter å ha kommet gjennom skredet, fikk han stoppet en trailer som kom kjørende mot jordmassene. Han ringte deretter til politiet og varslet.

Kunne kjøre hjem

Nødetatene rykket deretter ut til stedet. Skredet ble anslått til å være 10 til 15 meter bredt.

E6 ble stengt sør for Horg på grunn av skredet mandag ettermiddag. Trafikken blir nå regulert med lys på stedet, og ett felt er åpent.

Bilen til Rogstad var ikke verre skadet enn at han kunne kjøre hjem til Hovin etter opplevelsen på mandag. Tirsdag ventet han på at en bergingsbil skulle komme og hente kjøretøyet for å få taksert skadene.

Må ta ned skredkant

Geotekniker Eivind Schnell Juvik i Statens vegvesen har vært på befaring på skredstedet ved E6.

- Vi kommer til å beholde det ene kjørefeltet stengt og fortsette med lysregulering. Vi må bruke vinduet hvor det er lite nedbør til å sikre skredgropa, forklarer han.

Det er en fem-seks meter høy vertikal bakkant på skredgropa som gir grunn til bekymring.

- Denne kanten må vi ta ned slik at vi kan stabilisere gropa. Det kan komme masser ned når denne jobben blir gjort, og dermed må vi ha en gravemaskin som tar unna massene, forklarer han videre.

Må bruke veibanen under skredtiltak

Å si noe om når E6 kan bli åpnet for fullt er vanskelig. Det tas en fortløpende vurdering.

- Situasjonen er på vippepunktet- Det er mye vann i jorda og det kommer mye nedbør onsdag. Vi håper at det blir et roligere døgn enn det vi har hatt, men vi forventer at det kommer en del skred på onsdag også, sier han.

Utfordringen med skredstedet på Horg er at skråninga går helt inntil veibanen.

- Det er ikke noe plass, og vi må derfor bruke veibanen for å jobbe på stedet, sier Schnell Juvik.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter