Linda Selnes fikk beskjed om å evakuere da regnet begynte å fosse ned.

- Vi satt på verandaen og koste oss sammen med noen venner. Da kom regnværet. Det var mer fascinerende enn skummelt, men da blålysene plutselig kom ned vegen her og vi fikk beskjed om å evakuere, ble det skummelt. Jeg fikk en ekkel følelse, sier Linda Selnes.

SE VIDEO FRA FLOMMEN

- Skremmende

Sammen med Steinar Losen bor hun rett oppå et gammelt ras. Der gravde de flere meter ned i massene før huset ble bygget.

- Vi vet jo at det er leire på alle kanter her, sier Linda.

De slapp billig unna denne gangen med tanke på ødeleggelser. De ble innlosjert på Quality-hotellet, «Melkekartongen», på Tiller natt til mandag.

- Det var skremmende når det sto på og heftige greier. Først kom det hagl og så styrtregn. Vi slapp billig unna, men det er jo et belastet område med tanke på kvikkleire. Egentlig burde det jo ikke bodd folk her, sier Steinar Losen.

Vannet var årsak

På Norges vassdrags- og energidirektorat sine kart over risikosoner for kvikkleire står området avmerket i risikoklasse 4 (1-5). Deler av Kvål er i høyeste risikoklasse (5). Det betyr at det er høy faregrad for at det kan gå kvikkleireskred.

Likevel var det ikke kvikkleiren som var årsaken til at veien raste ut søndag kveld.

- Vi så i natt at det var mye vann på overflaten og tette rør som gjorde at dette skjedde. Rørsystemet er ikke laget for å ta unna så mye vann på en gang, sier regionsjef Kari Øvrelid i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Øvrelid opplyser at Kvål har vært fulgt opp med tanke på faren for kvikkleireskred i en lengre periode.

- Det har vært gjort tiltak på Kvål for å gjøre kvikkleiren mer stabil, sier hun.

Regionsjefen roser kommunen for måten de håndterte situasjonen seint søndag kveld.

- Det er bra at kommunen varslet slik at vi fikk oversikt over situasjonen og at de kunne få hjelp fra de riktige fagfolkene, sier Øvrelid.

Følg Adresseavisen på  Facebook ,  Instagram  og  Twitter