I forbindelse med etterforskningen av drapet på Råger Holte på Ler, var i en periode tre menn siktet i saken. Det ble til slutt tatt ut tiltale bare mot 27-åringen, som de neste dagene møter i Sør-Trøndelag tingrett. For de to andre er sakene henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.

Kom med beskrivelse i avhør

Mandag vitnet den ene av disse - en 43-åring fra Melhus kommune. Mannen har flere ganger forklart seg for politiet, og i et av disse avhørene kom han med følgende beskrivelse av tiltalte: «Han er en iskald kar det skal mye til for å knekke», leste 27-åringens forsvarer Arve Opdahl opp i retten.

- Det er det bildet jeg har dannet meg av ham, men han har aldri sagt eller gjort meg noe, forklarte 43-åringen. Han la også til at han ikke kjenner 27-åringen godt.

«Helt i live»

Påtalemyndigheten mener at Råger Holte ble drept med en bajonett i boligen sin natt til eller på morgenen tirsdag 24. januar. Dette nekter tiltalte for å ha gjort. 27-åringen har innrømmet at han og Holte slåss i boligen, men har i avhør hevdet at 38-åringen var «helt i live» da han forlot boligen i 08.00-tiden denne tirsdagen.

38-åringen ble funnet drept i huset sitt på Ler onsdag 25. januar. Kvelden før var imidlertid den 43 år gamle mannen innom huset til Holte. Han la ikke merke til noe spesielt, fortalte han i retten.

Her er en tegning av den kommunale boligen som Råger Holte bodde i på Ler i Melhus. 38-åringen ble funnet drept i stua av en telemontør som skulle installere internett hos ham 25. januar.

- Jeg banket på og ringte på. Ingen åpnet. Jeg hørte ikke hundene heller, så jeg gikk, sa mannen.

Han forklarte også at han hadde oppsøkt adressen for å levere tilbake en av to Iphoner han skulle reparere for Holte. Da politiet ransaket 43-åringens bolig i forbindelse pågripelsen i februar, fant de begge disse telefonene hjemme hos ham.

Ikke sett vold mellom tiltalte og avdøde

Videre i forklaringen sin i retten, beskrev melhusmannen avdøde Holte som en person med stor omgangskrets. Han opplyste også, på spørsmål fra aktor, at han for flere år siden hadde sett 37-åringen være involvert i slåsskamper, «som han stort sett vant».

- Når Råger grep inn, var det på grunn av urettferdighet - for eksempel om en kar dasket til kvinnfolket sitt, utdypet han senere i forklaringen.

37-åringen har imidlertid aldri opplevd at tiltalte og avdøde Holte var voldelige med hverandre.

Voldsbruk mellom de to kameratene, har heller ikke den tidligere kjæresten til tiltalte opplevd, forklarte hun da hun vitnet mandag ettermiddag.

Kvinnen i 20-årene, som bodde sammen med tiltalte noen måneder i 2016 og starten av 2017, forklarte også at hun aldri har blitt utsatt for vold fra 27-åringen mens de var et par.

«Natt broshan»

Politibetjent Eskild Røen ved Trøndelag politidistrikt vitnet mandag morgen om de elektroniske sporene politiet har hentet inn i forbindelse med drapssaken. Han viste blant annet det siste bildet av Holte i live. Dette ble fanget av overvåkningskameraet ved Coop Prix på Ler da han var der i 22.00-tiden mandag 23. januar.

Dette er det siste bildet av Råger Holte i live. Det ble tatt av overvåkningskameraet ved Coop Prix på Ler da han var der i tidsrommet mellom klokken 22.18 til 22.22 mandag 23. januar.

Ifølge Røens gjennomgang, ringte den drapstiltalte 27-åringen 40 ganger til sin mor tirsdag 24. januar, fra klokken 07.49 og utover. Han ringte også fire ganger til sin bestemor. I en sms til moren sin klokken 07.27, skrev tiltalte følgende: «Hei kan du føre over 300? ha en fin dag».

Han var også i kontakt med Holtes mor denne tirsdagen, og skrev i en sms til henne at mobilen til sønnen «funke itj». Samtidig sendte han selv meldinger til Holtes mobil. Like over klokken 08.00 denne tirsdagen gikk det en sms hvor han fortalte at han var på butikken, og ventet på penger fra moren.

Klokken 01.13 natt til onsdag, skrev han nok en tekstmelding til 38-åringen, med følgende innhold: «Ring meg i morgen så ordner vi noe godt. Natt broshan, skul hils fra N.N.».

Advokat Opdahl har tidligere opplyst at han mener det er lite sannsynlig at tiltalte ville ha sendt disse meldingene dersom han var drapsmannen.

Slettet mobilsvarmeldinger

Røen opplyste videre at 27-åringens mobil hadde slått inn på morens mobilsvar flere ganger denne tirsdag morgenen. Moren hadde imidlertid slettet disse meldingene i etterkant. Da politiet kontaktet teleselskapet hennes 30. januar, hadde det gått mer enn sju dager. Derfor var disse talemeldingene også slettet av selskapet - noe de er pliktig til.

Politibetjent Eskild Røen ved Trøndelag politidistrikt (t.v.) vitnet mandag om de elektroniske sporene som politiet har sikret i forbindelse med Ler-drapssaken. Statsadvokat Per Morten Schjetne til høyre.

Moren til drapstiltalte har i politiavhør opplyst at hun i en av disse svarermeldingene mener å ha hørt stemmen til Holte i bakgrunnen. Det kom frem i et fengslingsmøte i saken i juni. Dette vil også bli et tema når hun skal vitne senere i uken, ifølge 27-åringens forsvarer, Arve Opdahl.

Forsvareren opplyser at moren ikke klarer å angi det eksakte tidspunktet for når denne svarermeldingen kom, men ut fra det moren forklarer legger forsvareren til grunn at Holte må ha vært i live klokken 07.49 denne tirsdags morgenen. Det var da den første av oppringningene gikk fra tiltalte til moren.