Gjester med sans for 60-talls nostalgi får i helgen sjansen til å gjenoppleve skysskafeen ved Rødsjø veiskille på Fosen. Men det kan bli kortvarig fordi Statens vegvesen vil bygge den nye hovedveien tvers gjennom Blåkafeen.

Vil beholde kafeen

Det falmede landemerket midt på Fosen har igjen fått tilbake blåfargen. En grønn løper og de gamle velkommen-skiltene er hentet frem, og respatexbordene fra 35 år tilbake er dekket med plastblomster. Det gamle kassaapparatet er pusset opp for å betjene nye kunder. Dag Arne Rødsjø har nemlig et sterkt ønske om å få ny drift i barndomshjemmet.

- Det er mulig at Statens vegvesen ønsker at veien skal gå gjennom huset, men ingenting er avgjort. Inntil videre ønsker vi å skaffe oss et levebrød her på Blåkafeen. Åpningen de neste dagene vil gi oss en pekepinn om det er et behov for en kafé her, og eventuelt hva folk ønsker at den skal være, sier Rødsjø.

Les mer: Kom hjem til hogstfelt

Uansett fortsetter arbeidet med rehabilitering av kafeen og huset der Dag Arne har vokst opp. Dersom han får de nødvendige godkjenninger, og veien blir lagt bortenfor kafeen, vil Blåkafeen gjenoppstå permanent fra våren 2015.

Krever erstatning

- Det har allerede vært mange innom her for å se hvordan det går med oppussingen, og i helgen regner vi med bra besøk. Blant annet har en veteranbilklubb meldt sin ankomst, sier Rødsjø.

Adresseavisen omtalte før sommerferien det Rødsjø oppfattet som rasering av uteområdet ved kafeen, da Statens vegvesen hogde ned skogen på hans eiendom. Vegvesenet trodde eiendommen tilhørte en nabo, og har siden beklaget inngrepet og ryddet opp etter seg. Rødsjø mener likevel ulempen har vært så stor at han vil fremme et erstatningssøksmål på et sekssifret beløp.

- Ja, vi mener at en statlig instans ikke kan ødelegge en eiendom på denne måten uten at vi får erstatning.

Høringsrunde om planene

Statens vegvesen vil ikke kommentere et mulig erstatningssøksmål, men erkjenner at de har vært inne på Rødsjøs eiendom. Ervervsgruppen i vegvesenet sier de vil se nærmere på grensene slik at de unngår en tilsvarende episode når nyveien blir bygd.

Byggeleder Håvard Ellingsen i Statens vegvesen understreker at det nå vil bli gjennomført en ordinær høringsrunde i forbindelse med reguleringsplanen. Der får også de berørte komme med innspill på den nye traseen.

- Jeg har ingen kommentar til om det er mulig å legge veien forbi kafeen, men jeg regner med at den planlagte traseen er den gunstigste. I mellomtiden vil vi fylle ut området nedenfor eiendommen med overskuddsmasse fra den nye brua på Krinsvatnet, sier Ellingsen.

Slik kjenner mange eldre et av de viktigste samlingsstedene for reisende på Fosen. Foto: Privat
Nå: Monika, Dag Arne og sønnen Paul bak disken slik den også så ut for over 30 år siden. Foto: DAN ÅGREN
Før: Dag Arne i faren Pauls armer med moren som servitør bak disken da Blåkafeen hadde sine glansdager på 60-tallet. Foto: PRIVAT