– Jeg kom på pallen. Det er jeg fornøyd med, smiler Monica etter at hun lørdag havnet på tredjeplass i konkurransen «Årets kake 2014».

Monica vant i mai den regionale kakekonkurransen, og kvalifiserte seg dermed for finalen i kakekonkurransen som gikk av stabelen i Trondheim.

- Jeg deltok også i fjor, men da kom jeg ikke videre fra den regionale konkurransen. Så jeg er bare glad for at jeg i år kom til finalen, sier Monica.

Porsjonskaker

Hun jobber til daglig som konditor ved Bakers på Tunga, og har gjennom sin jobb mulighet til å eksperimentere og utvikle nye velsmakende kaker. I kakekonkurransen var oppgaven å lage to ulike typer porsjonskaker, i fire eksemplarer. En av kakene skulle være inspirert av vår eller sommer, mens den andre var en høst/vinterkake.

Monica vartet opp med en grønn sommerkake pyntet med sommerfugler, og en enkel, hvit vinterkake. Sommerkaken bestod av myk mandelbunn med blant annet mango- og pasjonsfruktmousse, pasjonsfruktganache, dekket med sjokolade. Vinterkaken var laget av glutenfri sjokoladebunn, lime- og sitronkrem, solbærmousse og dekket av hvit sjokolade.

– Jeg er veldig glad i sjokolade, og bruker ofte det i mine kaker. I tillegg liker jeg godt pasjonsfrukt. Det er viktig å finne den rette sødmen, forteller Monica.

Naboer fikk smake

Hun brukte et par kvelder med prøving og smaking på forhånd før hun var fornøyd med resultatet. Lørdag gikk alt etter planen da hun skulle tilberede de to kakene i løpet av tre timer.

- Hvem er det som får smake når du prøver ut nye oppskrifter?

- Det er naboer på Sveberg, og venner. De fleste i nabolaget vet nok at jeg er konditor, smiler Monica.

Premiekakene er laget med rene råvarer. Men hun bedyrer at også hun kan ty til kakemix når tida er knapp og det trengs kake i full fart.

- Jeg har nok servert det i barnebursdager hjemme, ja, sier hun.

Lian var dommer

Ett av kriteriene for konkurransen er at kakene som lages, skal være rasjonelle, og mulige å produsere i stor skala. Monicas sommerkake kan bli å finne i butikken etterhvert.

Konditor og restauratør Lars Lian var en av dommerne som smakte seg frem til vinnerkakene i «Årets kake».

- Her var det veldig mye fagkompetanse, og det ble jobbet veldig bra, sa Lian før vinnerne ble kåret.

Vincent Beylier som til daglig jobber ved Kaffebakeriet i Oslo, gikk til topps.

Det er baker- og konditorbransjen som står bak konkurransen, og det er ansatte i denne bransjen og elever i videregående skoler som kan delta.