Rolf og Inghild Karlsen har klaget på støyen fra naboens haner og høner over i fire år, og både kommune, Mattilsynet og Fylkesmannen har vært involvert i saken.

Som nærmeste fastboende nabo har Rolf Karlsen tidligere fortalt til adressa.no at hanegalingen har gått på helsa løs, og gitt ham nerveproblemer.

- Dette er ikke et vanlig hønsehold, sa han.

Andre naboer i området har heller ikke vært begeistret for naboens hønsehold, og har tidligere skrevet et brev til haneeier med en anmodning om å legge ned fjørfeholdet.

Målte lydnivået til hanene

I mai satte Hitra kommune opp en støymåler som målte lyden fra hanene over tid, for å vurdere om støyen medførte en helserisiko. I et vedtak i begynnelsen av juli påla kommunen haneeier å holde hanene inne mellom klokken 21.00 og 09.00.

Ekteparet Karlsen var ikke fornøyd med kommunens vedtak, og klaget. Det ble fremholdt at: «Alt hanehold må avvikles.»

Fornyet vurdering av ulemper

Cirka én måned etter at kommunen fattet vedtak om at hanene måtte holdes inne om natta, har de omgjort vedtaket, og pålegger eieren å kvitte seg med hanene.

I begrunnelsen står det at: «Ut fra en fornyet vurdering av ulempene hanegal påfører klager sett opp mot ulemper for eier ved evt. fjerning av haner, synes det totalt sett rimelig å pålegge at hanene fjernes.»

Haneeier Kjersti Lindal har påklaget kommunens siste vedtak, og klagen er sendt til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Skjønnsmessige vurderinger

- Det har vist seg vanskelig å komme med en beslutning som ikke blir påklaget, sier Harald Hatle, konstituert rådmann i Hitra kommune til adressa.no.

-  Det er vel heller ikke helt unaturlig så lenge dette dreier seg mye om skjønnsmessige vurderinger. Det blir nå Fylkesmannen som fatter endelig vedtak i saken, sier Hatle.

Håper vedtaket opprettholdes

Torfinn Stub som fører saken på vegne av ekteparet Karlsen har ikke noe imot at kommunens siste vedtak er påklaget til Fylkesmannen.

- Det er slik systemet er, og det kan være fornuftig at saken behandles av noen som er objektiv og har avstand til dem det gjelder. Vi håper selvfølgelig at vedtaket om at haneholdet må avvikles, blir opprettholdt, sier Stub.

- Måseskrik overgår tamfuglene

Haneeier Kjersti Lindal sier kommunens siste vedtak er fullstendig uakseptabelt, og at det er en selvfølge at hun har klaget inn vedtaket til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

- Jeg ønsker å opprettholde det arbeidet jeg har gjort over mange år, sier Lindal.

- Jeg opplever at måseskrik langt overgår lydene fra tamfuglene.

Lindal har tidligere fremhevet overfor adressa.no at hun bor i landbruks- natur- og friluftsområde, og at hun har fått konsesjon på å drive småskala næringsvirksomhet.

- Ikke selvutslettende

- Jeg synes situasjonen er svært frustrerende. Jeg har lagt ned et stort arbeid i å skjerme mot naboen.  Etterhvert som jeg har gjort tiltak for å bedre forholdene, har jeg blitt møtt med nye krav. Jeg er en fleksibel og tilpasningsvillig person, men jeg er ikke selvutslettende, har Lindal sagt.