Det var tirsdag ettermiddag eksplosivryddere fra Forsvaret tok ut elleve bombegranatkastere og 2000 skudd fra friluftsområdet like nord for Oppdal sentrum, i skogen mellom golfbanen og bomstasjonen til Orkelsjøveien.

– Dette er en situasjon som vi selvsagt tar alvorlig og må se nærmere på. Jeg vil be om at området nærmere undersøkt av profesjonelle aktører. Jeg synes det virker naturlig å anmode ekspertisen fra Forsvaret til å gjennomgå området nærmere, sier ordfører i Oppdal, Ola Røtvei, til adressa.no.

Han vil i første omgang ta opp saken administrativt.

Det aktuelle området er både kommunalt og privat. Noe av dette er også opparbeidet til parkering, og det ble ikke meldt inn funn av mulige eksplosiver fra 2. verdenskrig under dette arbeidet. Parkeringsområdet, som ligger like ved der eksplosivene ble funnet, ligger like ved området hvor mange skyttere har bodd under Landsskytterstevnene i Oppdal.

– Potensielt veldig farlig

Det var i helga at to gutter på jakt etter nedgravde skatter med metalldetektor kom over flere depoter med gammelt krigsmateriell. Flere kasser med skarpe skudd og bombekastergranater var lokalisert like under jorda. Alt dette ble i går tilintetgjort av Forsvaret i et grustak på Nerskogen.

– Vi fant 11 bombekastergranater, som er tyske og stammer fra 2.verdenskrig. I tillegg har vi funnet 2000 håndvåpenskudd, og noen detonatorer. Dette er potensielt veldig farlig. Derfor er det viktig at folk som finner slikt melder fra til politiet, så de får meldt til oss. Oppfordringen vår er at ingen rører det de finner, sier eksplosivrydderen som vil være anonym.

– Sprengstoffet er fremdeles like intakt som for 70 år siden, så det har potensielt stort skadeeffekt.

Stort tysk amo-lager

I området hvor granatene og ammunisjonen nå er funnet, lå det stort et stort tysk ammunisjonslager. Ifølge tyske kilder var det i 1943 trolig lagret 2500 tonn ammunisjon her.

Krigshistoriker Lars Gisnås fra Oppdal er ikke overrasket over at det er funnet granater og ammunisjon i dette området. Det er mange funn i dette området, og i 1967 kom 11-åringene Olav Aalmen og Per Øien over spesielt mye tyske etterlatenskaper.

Ifølge Aftenposten i 1967 gravde mannskaper fram ca. 6000 mitraljøse-skudd, 10 kilo TNT-sprengstoff, geværgranater, tennskiver, kanonammunisjon og en halv meter lang og 10 cm tykk ladning som var ferdig montert for å sprenge jernbanelinjer.

Eksplosivt 11 bombegranater, like eksplosive som de var for 70 år siden, og 2000 skudd, ble tatt ut av fritidsparken nord for Oppdal i går og tilintetgjort. Nå varsler ordfører Ola Røtvei at han vil at hele skogområdet skal gjennomsøkes. Det ligger høyst sannsynlig flere eksplosiver i samme området hvor tyskerne hadde ammunisjonslager under 2. verdenskrig. Foto: Ludvig Killingberg