- At saken henlegges er ikke overraskende. Vi har kanskje kritisert Sør-Trøndelag politidistrikt for dårlige rutiner før, men nå fikk vi bekreftet at det ikke er rutiner når det gjelder varsling av viltpåkjørsel til lokal fallviltmyndighet. Nå håper vi det blir forandringer, sier leder av fallviltgruppa i Rennebu, Svein Erik Morseth.

Gikk seks timer før beskjed

Det var natt til onsdag 2. juli at en bilist kjørte på en elg på E6, cirka seks kilometer sør for Berkåk. Bilisten varslet operasjonssentralen 01.19, men ingen i viltgruppa skal ha fått beskjed fra politiet før 07.48, altså over seks timer senere.

Det var dråpen som fikk begeret til å renne over for fallviltgruppa. Ifølge fallviltgruppa var det ikke første gang politiet ikke varslet fra.

Dermed ble Sør-Trøndelag politidistrikt anmeldt etter dyrevelferdsloven og forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst på grunn av rutinesvikt og mangelfull varsling til lokal fallviltmyndighet.

Les også: Nå er sjansen for elgkrasj størst

Har ikke retningslinjer

Saken ble sendt Spesialenheten for politisaker, og i slutten av oktober kom svaret: Henlagt.

I brevet fra Spesialenheten står det at Sør-Trøndelag politidistrikt ikke har retningslinjer ved trafikkuhell som omhandler viltpåkjørsler. I stedet har de et skriv, hjelpeliste, hvor operatørens oppgaver ved viltpåkjørsel er benevnt. Det står blant annet at operasjonssentralen skal varsle fallviltgruppa ved viltpåkjørsler. Men dette er ikke nevnt i de offentlige retningslinjene, og dermed har ikke operasjonssentralen brutt noen rutiner fordi de ikke har rutiner.

Spesialenheten sier videre at Sør-Trøndelag Politidistrikt bør utarbeide rutiner om håndtering av viltpåkjørsler, og de anser saken egnet for administrativ gjennomgang i politidistriktet.

- Spark i baken

Morseth mener det er på sin plass at det kommer rutiner snarest.

- Spesialenheten ga politidistriktet et lite spark i baken, og jeg håper det blir tatt tak i. Med denne anmeldelsen har vi fått fokus på viltpåkjørsler og varsling. Men det er fortsatt en jobb å gjøre, for bare i oktober ble det unnlatt å varsle oss ved to påkjørsler, en hjort og et rådyr. Disse ble funnet langs veien, men det er mye verre hvis viltet har kommet seg ut i skogen. Da kan viltet lide en lang og smertefull død, sier Morseth.

- Gir oss ikke

Han påpeker at det kjøres i hjel over 5000 hjortevilt i løpet av året.

- Vi skal følge med, og vil ikke gi oss før det blir helt bra. Vi har allerede henvendt oss til Miljødirektoratet om at de kan komme med et pålegg. Nå kommer vinteren som er høysesong for påkjørsler, så vi håper på en rask løsning, sier han.