Kontrakten som er undertegnet gjelder totalt 43 fly, hvorav to er norske. Det innebærer at totalt fire norske fly nå er på kontrakt av de 16 Norge så langt har bestilt. Totalt skal Norge ha 52 kampfly.

Grunnprisen for selve flyet er nå nede i 94,8 millioner amerikanske dollar, opplyser Forsvarsdepartementet.

- Denne avtalen er nok et eksempel på verdien av partnerskapet for Norge. Vi bygger nå fly under samme betingelser som alle de andre partnerne, inkludert amerikanerne selv, og vi kan kreve at industrien dekker overskridelser. Dette reduserer risikoen for Norge, og gjør det lettere for oss å planlegge det videre arbeidet, sier generalmajor og programdirektør for kampflyprogrammet, Morten Klever.

De fire norske flyene som nå er på kontrakt skal leveres i 2015 og 2016, og skal inntil videre bli i USA for å trene norske mannskaper ved et treningssenter i Arizona.

Følg Adresseavisen på Instagram

Følg Adresseavisen på Facebook

Neste milepæl for programmet blir Stortingets behandling av neste års budsjett, og deretter forhandlinger rundt de neste produksjonsseriene som vil markere oppstart av den norske hovedanskaffelsen.

Norge skal anskaffe i alt 52 kampfly av typen F-35 fra amerikanske Lockheed Martin. Flykjøpet er beregnet å koste 62,6 milliarder kroner i 2013-verdi. Stortinget har gitt fullmakt til innkjøp av de seks første flyene.