Moren nektet straffskyld da straffesaken startet mot henne forrige uke.

Hun var tiltalt for uaktsom drap etter at hennes 14-årige sønn omkom i ulykken som skjedde 26. januar i år på E39 ved Bjørkøybekk i Orkdal.

I tillegg til uaktsomt bildrap var kvinnen tiltalt for uaktsom kjøring, kjøring i ruspåvirket tilstand og for å ha brukt narkotika.

Da dommen falt i Sør-Trøndelag tingrett mandag, ble kvinnen dømt til fengsel i 120 dager. Tingretten har også fradømt henne retten til å kjøre «for alltid».

Hun måtte ikke betale oppreisningserstatning, til tross for at bistandsadvokatene til guttens fosterforeldre og guttens far la ned påstand om dette.

Tok betekningstid

I dommen fremgår det at kvinnen betekningstid etter å ha fått lest opp dommen.

Dommen er i tråd med det som var aktors påstand.

Da kvinnen møtte i retten, tirsdag forrige uke, var hun tydelig preget av den alvorlige tiltalen og ulykkens tragiske utfall. Hun måtte stadig tørke tårer og var gråtkvalt da hun forklarte seg overfor retten.

Hun erkjente at hun hadde røyket hasj tre dager før ulykken, men ikke at hun var i narkorus da ulykken skjedde, slik det gikk frem av gjerningsbeskrivelsen i tiltalen.

Var i hasjrus

Overlege Gudrun Høiseth fra Folkehelseinstituttet, som har gått gjennom blodprøver tatt av kvinnen etter ulykken, kunne imidlertid opplyse overfor retten at kvinnens THC-nivå i blodet fire timer etter ulykken ikke var forenlig med at hun røyket hasj ved én anledning tre dager før ulykken. THC er det viktigste psykoaktive virkemiddel funnet i cannabisplanten.

- Etter all sannsynlighet var hennes rus over det som tilsvarer en alkoholkonsentrasjon i blodet på 0,2 promille da ulykken skjedde. Det er overveiende sannsynlig at hennes rus tilsvarer en promille over 0,5 da hun krasjet, opplyste hun på telefon fra Oslo.

En narkorus tilsvarende over 0,2 promille er straffbarhetsgrensen i Norge.

Kvinnen hadde også samme dag som ulykken brukt metadon, noe hun får på bakgrunn av at hun er tidligere rusmisbruker.

Høiseth påpekte også overfor retten at kombinasjonen med hasjrus og metadon er svært uheldig når man kjører bil.

Retten la til grunn i dommen at kvinnen var over en rus tilsvarende over 0,2 promille. De mente det ikke var tilstrekkelig bevist at tiltales påvirkning var mer enn en rus tilsvarende en rus på 0,5 promille alkohol.

Politiadvokat Charlotte Aspehaug (t.v.) var aktor i saken. Her er hun sammen med Lilli Marie Brimi, som er bistandsadvokat for fosterforeldrene til 14-åringen som omkom, og Magnhild Børsting Røe, som er bistandsadvokat for faren til 14-åringen. Foto: Lorns Bjerkan
Annette Bettina Cristine Barlinn forsvarer moren som ble dømt mandag. Foto: Lorns Bjerkan