Mobilnakke, mobilknekk eller tastenakke. Uansett hva du kaller det er det et økende problem, ifølge kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen. Hun er grunnlegger av Bekken og Barn, som blant annet har avdeling i Trondheim.

Les også: Hver tredje barnehage bruker nettbrett

Les også: Nettbrettet er den nye pekeboken

Nytt problem

- Vi har snakket mye om dette den siste tiden, og det er et nytt problem. Barn og unge sitter mange timer med nakken fremover. Det spilles, chattes, tastes også videre på mobil og nettbrett flere timer daglig. Hodet er ganske mange kilo, og sitter man fremoverlent i mange timer gir det ekstra belastning på nakke, skulderovergang og brystregion, sier hun.

Som klinikkens navn tilsier er hun daglig i kontakt med mødre og barn.

Les også: Jeg har kjøpt Ipad til toåringen og skammer meg ikke

Kink i nakken

- Kanskje ikke mange foreldre ser at dette er en problemstilling, men vi jobber mye med barn og unge og har en klar oppfatning om at det er et problem. I tillegg til vondt i nakke og skuldre, så er det ikke uvanlig at små barn kan få kink i nakken, sier Aas-Jakobsen.

Og kommer med et eksempel hun har opplevd den siste tiden:

- En 4-åring hadde sneket seg opp om morgenen, og gikk ned på stua hvor morens ipad lå. Han ble sittende og spille, helt stille, i flere timer. Da moren våknet hadde gutten fått kink i nakken, sier hun.

Les også: Enorm vekst av nettbrett og mobil blant barn

Fire bowlingkuler

Kirurg Kenneth H. Hansraj ved New York Spine Surgery har forsket på hva effekten av vår mobilpositur har på nakken. Ved å kikke ned på mobilen med nakken i en 60 graders vinkling tilsvarer det en belastning på cirka 27 kilo, eller fire bowlingkuler på nakken. I en 45 graders knekk påføres nakken cirka 22 kilo ekstra belastning, og ved «kun» 15 graders vinkel er belastningen på rundt 12 kilo. Studien er publisert i tidsskriftet Surgical Technology International.

Følg adressa.no på Facebook

- For lite aktivitet

Dette bare bekrefter det Aas-Jakobsen opplever.

- Det er utviklet mange hjelpemidler for å få mobiler og nettbrett opp slik at man ikke skal bøye hodet så langt fremover. Men disse blir ikke brukt. Vi ser jo det overalt at folk går med bøyd hode og en mobil i hånda, sier hun.

- Handler det ikke veldig mye om at vi sitter for mye rolig da?

- Barn og unge er generelt lite aktive i forhold til tidligere, og det er uten tvil det aller største problemet. Men mange er faktisk ganske aktive også. Men det hjelper lite når disse er på nettbrettet eller mobilen to-tre-fire timer før og etter trening, sier hun.

Følg Adresseavisen på Instagram her

Sosial på annen måte

Hun er enig i at det er mange faktorer som spiller inn på barns smerte i nakke og rygg. Det er et sammensatt bilde.

- Det er klart dette bare er én ting, men det er en ny ting. Og det blir bare vanligere og vanligere. Om vi liker det eller ikke så er barn og unge sosiale på en annen måte i dag enn før. Nå sitter gjerne fire-fem personer i samme rom og kommuniserer gjennom nettbrettet.

- Ikke positivt

Naprapat Tommy Remen i Nidaros Naprapati opplever at flere og flere barn og unge henvender seg til ham med nakkeproblemer.

- Bruken av mobil og nettbrett har økt betraktelig, og det merker vi på en ikke akkurat positiv måte. Flere og flere kommer hit, og spesielt er det økning i gruppen ungdomsskole og oppover. Vi har enkelte barn også her, men ikke så mange, sier han.

Må forskes

Men selv om han er overbevist om at bruken av mobil og brett har negativ innvirkning, mener han det må forskes mye mer for å finne langtidsvirkninger.

- Vi kan ikke være bastante før det er forsket på. Men se deg rundt når du er på bussen. Alle sitter jo med ansiktet ned i mobilen eller nettbrettet. Samtidig er det helt klart at vi i dagens samfunn er blitt mindre aktiv enn før, sier han.

Kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen. Hun er grunnlegger av Bekken og Barn, og opplever at barns bruk av nettbrett og mobil gir flere problemer med nakke og rygg. Foto: Privat