Syv menn fra Fosen ble i fjor dømt for å ha utnyttet unge jenter på sosiale medier. Noen av dem er også domfelt for å ha samleie med jenter og voldtekt.

- De har avtalt møter med jentene via sosiale medier som Kik og Snapchat, sier lensmann Rune Halvorsen ved Fosen lensmannsdistrikt.

Dette kom frem da politiet i Sør-Trøndelag hadde en pressekonferanse mandag.

Yngste var 13 år

Straffene mennene har fått har vært på mellom ett og fire år. Den ene mannen, som er i begynnelsen av 20-årene, ble i november dømt til to år fengsel i Fosen tingrett for å hatt samleie med tre forskjellige jenter under 14 år. Alle jentene var 13 år på tidspunktet da overgrepene skjedde. Fra dommen kommer det frem at mannen også hadde utvekslet sexrelatert innhold med en av jentene på det sosiale mediet Ask. Han hadde også samleie med denne jenta.

Den andre jenta forklarte at mannen hadde hatt samleie med henne to ganger i baksetet av bilen hans. Under etterforskningen av overgrepene mot de to første jentene kom det frem at mannen også hadde hatt samleie med en tredje jente under 14 år.

- Mennene som er dømt har vært en del av det samme miljøet. Det virker som de har utnyttet den samme ideen, sier Halvorsen.

Mennene har brukt sosiale medier, som ikke er så lett å spore, til å ta kontakt med jentene.

- Sakene varierer fra sending av bilder og opp til personlig møte og voldtekt. Det har også vært tilfelle av grooming med falsk identitet, sier Halvorsen.

Fikk 15 saker på kort tid

Politiet på Fosen fortsetter arbeidet med disse sakene.

- Vi er ikke trygg på at vi har tatt alle i dette miljøet. Vi må fortsette arbeidet, sier Halvorsen.

Det var høsten 2013 at Fosen lensmannsdistrikt fikk 15 saker på kort tid. Alle sakene handlet om menn i 20-årene som skal ha hatt seksuell omgang med jenter ned i 13- og 14-årsalderen.

Politibetjent Roy Inge Aas er etterforskningsleder for alle sakene som har dukket opp.

- Vi er stort sett ferdig med etterforskningen i de fleste sakene, men det er ikke alle som er avgjort av en jurist ennå, sier han.

Fant 19 000 bilder på én mobil

Etterforskningen har vært ressurskrevende, og det har vært tre personer som har jobbet store deler av fjoråret med disse sakene.

- Det krever svært mye ressurser å gå gjennom alle de beslaglagte mobilene til mistenkte i sakene.

- I et tilfelle var det 19 000 bilder på én mobil, og vi må åpne hvert eneste bilde for å finne ut om det er relevant for etterforskningen. Mobilene inneholder også enorme mengder med meldinger. Det kan være 5000 sms-er, i tillegg til innhold fra mobilapper som Snapchat, Kik og Ask.

Han forteller at sosiale medier er en svært viktig kilde til kommunikasjon mellom siktede og fornærmede.

- Det starter ofte med sending av bilder. Og så eskalerer det til et møte hvor det kan ende med et overgrep. I noen tilfeller ser vi at mannfolkene lokker med skyss, snus og røyk, forklarer han.

Kjenner hverandre

I flere av sakene har det vært samme mistenkte. En av de mistenkte har vært under etterforskning for sex med fem forskjellige fornærmede som har vært under 16 år. Politiet på Fosen har etterforsket saker med åtte forskjellige mistenkte.

- Noen av de siktede mennene kjenner hverandre og snakker sammen. De møtes gjerne når de er ute og kjører, sier Aas.

De unge jentene som har vært fornærmet i sakene har vært til avhør ved Barnehuset i Trondheim. Det er polititjenestemenn med spesialutdanning som gjennomfører avhørene. Politiadvokater, bistandsadvokater, forsvarer og dommer er også til stede.

- Reagerer med sjokk

Politiet har kontakt med barnevernet om disse sakene.

- De foreldrene vi har snakket med i forbindelse med disse sakene har reagert på forskjellige måter. De fleste er uvitende, og blir sjokkert, mens andre har hatt en mistanke. Vi har hatt god dialog med barnevernet i disse sakene og de har hjulpet familiene, forteller Aas.

Politiet råder foreldre til å ta en skikkelig og åpen samtale med sine barn når det gjelder bruk av sosiale medier. Han mener dette er en del av omsorgen av barna, og understreker at dette er noe foreldre må gjøre av kjærlighet, og ikke for kontrollvirksomhet.

- Følg med på hva ungene gjør og undersøk gjerne om det stemmer det de sier. Foreldre skal ikke nødvendigvis sjekke mobilen til barna sine, men vær åpen om at man ønsker tilgang til å se hva de gjør på sosiale medier, råder han.

- Det er vårt ansvar som foreldre å stoppe dem dersom de blir påvirket i feil retning, legger han til.