- Vi oppfordrer de som flyttet på orgelpipene i Melhus kirke om å stå fram, og det bør de gjøre, sa etterforskningsleder Grethe M. Fossum ved Melhus lensmannskontor til Trønderbladet onsdag.

De rundt tusen pipene til om lag fem millioner kroner som onsdag i forrige uke ble meldt stjålet fra Melhus kirke, kom til rette igjen dagen etter.

Ikke tegn til innbrudd

De brukte pipene fra Skottland skal etter planen brukes i et nytt orgel fra Sveits, og har vært lagret i kirka i påvente av montering. Like før en orgelkonsulent skulle gjennomføre en befaring ble de flyttet.

Hittil har ikke etterforskningen vist tegn til innbrudd, og personer i Melhus menighet har antydet at noen kan ha flyttet pipene like før kontrakten med montørene skulle skrives under.

- Jeg vil være forsiktig med å spekulere i hva som kan være motivet bak dette, men det er jo litt spesielt når pipene har ligget på galleriet i flere år, uten å bli flyttet, og så skjer dette natta før kontrakten skal skrives, har fellesrådsleder Asbjørn Buklev tidligere sagt til adressa.no.

Sikret tekniske spor

En aksjonskomité som har vært imot innkjøpet av det verdifulle orgelet fra Sveits reagerte på uttalelsen, og avviser at de har noe med de forsvunne orgelpipene å gjøre.

- Det er helt urimelig at noen av oss skulle ha funnet på noe slikt, svarte Nils Petter Svendsen Aune, som er medlem i komiteen.

Saken etterforskes fortsatt av Melhus lensmannskontor.

- Vi har sikret oss tekniske spor, men har ikke kommet til noen konklusjon ennå, sa etterforskningsleder Fossum på mandag.