Etter dette levde mannen ett år til før han døde.

Fylkeslegen i Sør-Trøndelag fastslår at St. Olavs Hospital og lokalsykehuset i Orkdal brøt flere lover, og at behandlingen av pasienten var i strid med kravet om forsvarlig helsehjelp. Det skriver VG i dag.

Var ikke døende

Ifølge avisen var beskjeden til de pårørende fra behandlende lege at «X vil bli tilbudt morfin og O2, hvilket gir ham en pen og stille død».

Men mannen var ikke dødssyk, noe de pårørende forteller at de selv forstod. Mannens kone sier til VG at hun derfor opplevde beskjeden fra legen som et overgrep.

Mannen lå på Orkdal sjukehus i vel en måned, og tilstanden svingte. Til slutt ble pasienten lagt i pustemaskin, og etter råd fra en spesialist på St. Olavs Hospital, besluttet Orkdal sjukehus å avslutte livet til pasienten, skriver VG.

Dette til tross for at spesialisten verken hadde sett eller undersøkt mannen.

Hjemme igjen

Kona fikk beskjed om å tilkalle den nærmeste familien slik at de kunne ta farvel. Mannens datter, som selv er sykepleier, reagerte sterkt på beslutningen. Hun ga sterkt uttrykk for at faren ikke var døende og krevde at sykehuset endret sin beslutning. Det valgte til slutt sykehuset å gjøre, og mannen ble flyttet til St. Olavs Hospital der han ble undersøkt av spesialist.

Der fikk han også hjelp av en bi-PAP (mindre pustemaskin, red.anm.), som ga ham øyeblikkelig lindring og hjelp, ifølge mannens datter.

Etter noen dager var han hjemme hos familien igjen.

- Der hadde han et godt liv sammen med meg i ett år. Vi var på svømming og bilturer sammen. Men i fjor sommer fikk han kreft, som det var for sent å drive tilbake, forteller kona til VG.

St. Olavs Hospital beklager

Fylkeslegen i Sør-Trøndelag fastslår at beslutningen om å avslutte behandlingen ble tatt i en akuttsituasjon uten at en har forsikret seg om at pasienten er tilstrekkelig utredet i Trondheim. Fylkeslegen mener pasienten på et tidligere tidspunkt burde vært undersøkt av spesialist i Trondheim og fått korrekt behandling der, skriver VG.

Helseforetaket har ifølge vedtaket brutt både spesialisthelsetjenesteloven, pasient - og brukerrettighetsloven og helsepersonell-loven.

St. Olavs Hospital beklager behandlingen pasienten fikk hos dem - og ved lokalsykehuset i Orkdal.

- Vi har tatt fylkesmannens konklusjon til etterretning. Vi har gjennomgått de punktene fylkesmannen påpekte burde forbedres, ett for ett. Dermed håper vi å kunne forhindre at noe slikt skjer igjen, sier klinikksjef ved Klinikk for lunge - og arbeidsmedisin, Sigurd Loe Steinshamn til VG.

Han understreker at saken er drøftet og gjennomgått både med aktuelle ansatte ved medisinsk avdeling på Orkdal sjukehus, og ved lungemedisinsk avdeling på St. Olavs.