Ingrunn Snuruås fra Meldal mener nok er nok. Hun vil ikke se på at akuttmottaket ved Orkdal sjukehus blir lagt ned, slik at hun og tusenvis av andre i kommunene rundt Orkdal må reise til Trondheim når de trenger akutt hjelp.

Les også: Akuttmottaket ved Orkdal sjukehus kan bli nedlagt

Mandag kveld opprettet hun Facebook-gruppen «vi som vil slå ring rundt akutten på Orkdal sjukehus». Snuruås merket fort at hun hadde mange i ryggen. Da hun våknet tirsdag morgen, hadde Facebook-gruppen 7000 medlemmer.

Hånd i hånd rundt sykehuset

Tirsdag ettermiddag er over 8300 medlemmer. Uten at hun selv visste det, hadde Snuruås mange gode hjelpere som la til folk i gruppen. Facebook-medlemmer legges til, og kan selv melde seg ut eller fortsette å være medlem. I tillegg til denne gruppen, opprettet Snuruås et arrangement tirsdag ettermiddag. Lørdag 7. mars inviterer hun folk til å slå ring rundt Orkdal sjukehus.

- Når det går an å slå ring rundt synagoger, må det gå an å slå ring rundt et sykehus også. Svært mange har sagt at de stiller opp. Det ser ut som om dette går rett vei, sier Snuruås til adressa.no.

Ved 16-tiden - snaut to timer etter at arrangementet ble opprettet, hadde over 170 meldt seg på.

- Politikerne har mer i vente

Meldalingen har hatt det travelt det siste døgnet.

- Jeg har fått telefoner og meldinger. Jeg har nesten ikke hatt tid til å drikke kaffe. Jeg har gitt opp å svare på alle Facebook-innleggene, ler Snuruås.

Intensjonen hennes er at aksjonen på lørdag skal gå stille og rolig for seg. «Bare finn to hender å holde i, så stiller vi oss så tett inntil veggene som mulig», skriver Snuruås i arrangementet.

- Dette er begynnelsen på hva politikerne har i vente, dersom de ikke vedtar at akuttmottaket skal bestå, sier Snuruås.

Les også: - Nedleggelse av Orkdal sjukehus er uaktuelt

Mister identitet

Den lange avstanden til Trondheim er én av årsakene til at hun kjemper for å beholde akutten på Orkdal sjukehus.

- Orkanger er blitt en by. For meg er det merkelig hvis politikerne går med på å legge ned deler av sykehuset rett etter at bystatusen kom. Fra hjemmet mitt er det tre og ei halv mil til Orkanger. Til St. Olavs Hospital er det ni mil. Det er greit at dyktige leger venter på oss i Trondheim, men hva er vitsen i det hvis vi er døde før vi kommer frem?

Snuruås hevder hun har opplevd svært lange køer på akuttmottaket på Orkanger.

- Det er uholdbart at den allerede lange køen skal blandes med køen i Trondheim. I tillegg mister vi i distriktet en stor del av identiteten vår hvis sykehuset gradvis legges ned. Jeg er født på Orkdal sjukehus, og har selv født alle mine barn der. At føden ble lagt ned var en stor nedtur, sier Snuruås.