De sakkyndige konkluderer også med at 64-åringen oppfyller en del kriterier for psykopati, men ikke nok til at det kan stilles en psykopatidiagnose.

– Han har vist lite anger og skyldfølelse når han forklarer seg og er lite opptatt av negative konsekvenser for andre enn ham selv. Vi vurderer det slik at han har begrensninger i evnen til empati, sa rettspsykiatrisk sakkyndig Bjørn Solbakken, som har vurdert 64-åringen sammen med sin kollega Terje Tørrissen.

Solbakken la torsdag fram de sakkyndiges rapport under rettssaken i Nord-Østerdal tingrett.

–64-åringen har ikke hatt sterke følelsesmessige reaksjoner på det som har skjedd. Han har benektet og bagatellisert overgrep, sa Solbakken.

Benekter

64-åringen ble i 1999 dømt for utuktig omgang med to mindreårige jenter.

– Vi legger også denne til grunn, selv om tiltalte bestrider dommen, sa Solbakken.

64-åringen benekter selv at han er seksuelt tiltrukket av barn.

– Min klient mener at han ikke er pedofil. Han er også uenig i at det er gjentakelsesfare. Han mener at det er knyttet til blant annet alkohol, og at han har for lett for å si ja og bli dratt med. Det er det som er faren, sier hans forsvarer Sverre Næss til NTB.

Hans klient mener selv at han ikke har behov for behandling, men Næss sier at 64-åringen ikke vil motsette seg terapi dersom han blir dømt.

64-åringen kjente til innholdet i rapporten før den ble lagt fram i retten.

– Vi fikk den forelagt på forhånd, så vi visste hva som ville komme, sier Sverre Næss.

Forvaring

De rettspsykiatriske sakkyndiges konklusjoner blir avgjørende når retten skal bestemme om det skal idømmes forvaring eller ikke. Aktor Iris Storås har varslet at hun kommer til å legge ned påstand om forvaring i 14 år for 64-åringen, og forvaring i 13 år for den hovedtiltalte kvinnen.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har hatt tilgang til politidokumentene i saken, har sett videoer og bilder, har hatt flere samtaler med tiltalte og har også fulgt rettssaken i Nord-Østerdal tingrett.

Den tiltalte mannen forklarte seg i detalj om en rekke bilder han har tatt av barna i huset han bodde i sammen med sin eks-samboer (46). Her fotografert på rettsakens andre dag. Foto: Rune Petter Ness