Natt til søndag kjørte en 72 meter lang oljetanker seg på grunn på Straumsneset i Hemnskjela i Snillfjord kommune. Ingen av mannskapet på seks er skadet, melder Sør-Trøndelag politidistrikt.

Halve skipet står på land, men det er ikke meldt om lekkasje.

Ikke lekkasje

Søndag formiddag undersøkte en politipatrulje situasjonen på stedet.

- Det er ikke mistanke om rus. Det er ikke planlagt et avhør av kapteinen nå, men det kan bli senere, sier operasjonsleder Ebbe Kimo ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Hovedredningssentralen Sør-Norge varslet først at tauingen ville starte når høyvannet kom ved 12.30-tiden. På grunn av mye vind og sjø ble dette utsatt til 01-tiden natt til mandag.

Sent søndag kveld ble det imidlertid bestemt at bergingsarbeidet utsettes på ubestemt tid.

- Denne aksjonen er avlyst. Dykkere har vært nede, og hele båten står på grunn, sier Ole Ivar Lien, skipsfører på slepebåten «Squalus», til Avisa Sør-Trøndelag.

Han skulle etter planen bistå i å slepe skipet i løpet av natten. Nå sier han til Avisa Sør-Trøndelag at aksjonen kan ta flere dager, avhengig av været.

- Ligger trygt

- Det kan bli aktuelt å losse om lasten, som er 600 tonn fiskeavfall. Dette krever da et ekstra fartøy, samt pumpe- og slangeutstyr. Det kan også bli ei utfordring hvor nær havaristen et slikt fartøy kan ligge, sier Lien til avisa.

Paul Myhre, skipsføreren på slepebåten «Abramis», kunne søndag ettermiddag fortelle om vanskelige forhold ved skipet.

-Det er ikke forhold til å kjøre bort til båten mellom skjærene. Vi må vente til vinden gir seg, men havaristen ligger trygt. Halve båten står på land, men vi har bra med trekkraft så dette skal gå bra. Det er ikke fare for lekkasje eller liv, sier Myhre.

Kystverket har en beredskapsbåt på stedet som skal passe på at det ikke blir forurensning.

Årsaken til at skipet har gått på grunn er foreløpig ikke klar.

- Han har kjørt rett fram i stedet for å ta en sving. Han har ikke fulgt leia, sier Myhre.

Redningsskøyta Askerbæringen opplyser på sin Facebook-side at det dreier seg om en 72 meter lang lastebåt. Skipet er norskregistrert.

Unngikk skjær

Anne Berit Kvam fra Sundlandet fikk seg en overraskelse da hun så lasteskipet på grunn søndag formiddag.

- Det ligger ikke i leia så det var rart at de greide å kjøre seg inn der. Det er også et skjær mellom skipet og det ytterste nesset, så de har vært heldige som ikke har kjørt på det, sier Kvam.

Straumsnesset ligger i et hytteområde, og flere nysgjerrige tilskuere tok søndag turen for å se havariet med egne øyne.

Skipet står bom fast på land. Foto: Magne Gjønnes
Skipet har kjørt seg godt på land. Foto: Adressa.no-tipser
En lastebåt med et mannskap på seks står på grunn. Ingen er skadd. Foto: RS Askerbæringen
Dette kartet viser hvordan skipet har hatt kursen rett mot land. Den blå prikken er taubåten Boa Heimdal. Foto: Marinetraffic.com