Påska ble innledet med strålende sol for mange trøndere lørdag, men ifølge Meteorologisk Institutt i Bergen er det både byger og kuling i vente de kommende dagene i Trøndelagsfylkene.

- Det ser veldig fint ut i hele Trøndelag i dag, men allerede i kveld vil vinden øke til sterk kuling. Den blir sannsynligvis sterkest i ytre Namdal. Også i fjellet kan vinden komme opp i kuling, melder vakthavende meteorolog, Anne Mette Olsen til adressa.no.

Grått vær

I morgen kan det også komme litt regn.

- Fra søndag morgen vil vinden fremdeles komme fra sør-øst, men utover dagen endres den til sør-vest. Da kan det bli sterk kuling langs hele Trøndelagskysten. Men det blir mindre vind utover ettermiddagen. Det ser ikke ut til å komme mye nedbør på søndag, men været blir grått, fastslår meteorolog Olsen.

Gløtt av sol

Mandagen starter med mindre vind enn dagen før, men den vil øke til frisk bris i løpet av dagen. Det vil også komme enkelte byger fra starten av dagen.

- Men så blir det oppholdsvær. Det kan imidlertid komme litt nedbør lengst sør i Trøndelag mandag kveld.

- Hva med sola?

- Det vil nok bli en del skyer, men dere får kanskje gløtt av sol innimellom, sier Olsen.

Mer bygevær

På tirsdag ser ikke været så aller verst ut, ifølge meteorologen.

- Det vil nok komme noen byger, men det vil også bli gløtt av sol. Og det vil bli mye av den samme værtypen på onsdag, opplyser Anne Mette Olsen.

Fra skjærtorsdag til påskeaften ser det imidlertid enda gråere ut.

- Vinden kommer fra nord-øst, og det kan bli mer bygevær desverre.

Godvær mot slutten?

Men trønderne kan likevel håpe på bedre påskevær enn dette, for ifølge langtidsvarselet for første og andre påskedag, skal været bli bedre.

-Men dette er selvfølgelig langt fram i tid og prognosen er dermed usikker, fastlår vakthavende meteorolog Olsen.

- Hvem får det beste været i Trøndelag?

- I den første peridoen er det minst nedbør i indre strøk, i Røros-området. Men det vil være overskyet også der.

Fjellpåske

De som planlegger fjellpåske og topp-turer i Trollheimen og Dovrefjell, må belage seg på vind.

- Allerede i kveld vil det bli kuling, og dette fortsetter fra starten av dagen i morgen. Først på ettermiddagen vil vinden minske. I de nordlige langfjellene kan det også blåse opp til liten storm, melder Olsen.

Mandag blir det kun frisk bris i fjellet, men skydekket kan bli lavtliggende. På tirsdag blåser det igjen opp til liten kuling utsatte steder i disse fjellområdene, men man vil ikke få det samme lave skydekket.

- De som planlegger toppturer vil merke vinden på toppene. Det er absolutt verdt å få med seg værmeldingen hvis man planlegger en slik tur, sier Olsen, som mener søndag kan bli den beste dagen i fjellet.

- Da minsker vinden tidligere på dagen.

Kaldere

Mot neste helg ser det ut til å bli nordvestlig vind og byger, og skydekket vil ligge nedpå fjellet.

Temperaturen skal også gå ned de nærmeste dagene. I Trondheim i dag har det vært sju-åtte plussgrader, mens temperaturen ventes å synke ned mot to-tre grader.

Meteorologens oppsummerer den kommende trønderpåska slik:

- Det blir ingen strålende fin påske i Trøndelag, men dere må nyte de eventuelle fine periodene innimellom. Den beste sjansen for godvær er helt mot slutten av påska, men her er jo som sagt prognosen usikker, sier Olsen.