24 medlemmer fra Trondheim metallsøkerklubb og tre fylkesarkeologer har i løpet av helga funnet til sammen 3-400 gjenstander i området rundt Austråttborgen på Ørlandet.

Smiler og smiler

Både lørdag og søndag ble området rundt den gamle herregården finkjemmet av metalldetektorer, og gjenstandene blir beskrevet som funn i «nasjonal toppklasse» på Herregårdslandskapet Austråtts Facebooksider.

- At fylkeskommunen vil ha oss med på et slikt søk, er en situasjon vi ikke er vant med. Å få oppleve, og med egne øyne se på alt det vi har funnet i helga, er bare helt utrolig! Vi er mange i metallsøkerklubben som bare går rundt og smiler i dag, smiler Karl Johan Valderhaug, leder i Trondheim metallsøkerklubb.

Sjeldne funn

Fylkesarkeolog Knut Stomsvik er også svært fornøyd med helgas «skattejakt».

- Vi fant massevis av gjenstander, og mange av disse var fine ting. Vi fant blant annet endel mynter fra 16-1700-tallet, og vi gjorde også et realtivt sjeldent funn: En diger, spansk sølvmynt fra 1500-tallet. Vi kan imidlertid ikke si noe konkret om nøyaktig hvor gammel den er, eller hvordan den havnet på Austrått. Men den er en svær sak - hele 30 gram, forteller fylkesarkeolog Stomsvik til adressa.no.

- Rett og slett et kumlokk av en mynt, sier en begeistret Karl Johan Valderhaug i metallsøkerklubben.

På Facebooksiden sin skriver Herregårdslandskapet Austrått om den sjeldne mynten: «Dette er altså en spansk sølvreale fra slutten av 1500-tallet, slått i Mexico og av amerikansk sølv. Mynten må ha vært lei å miste. En spansk sølvreale var verd fire dansk-norske riksdaler. Prisen på ei ku i samme periode var tre og en halv riksdaler. Denne mynten var altså verd omlag 30 000 kroner i dagens pengeverdi for et menneske på 1500-tallet».

1500 år gammel

Blant funnene var også en del spenner og beslag, som ble brukt på drakter og belter.

- Vi fant en korsformet spenne fra folkevandringstiden. Vi tror den stammer fra 4-500-tallet, så denne er gammel. Det er en type sikkerhetsnål med dekor på, forteller Stomsvik.

Et annet gjevt funn er en ring, prydet med Madonna og barnet. Denne kan godt være fra 14-1500-tallet, sannsynligvis fra den katolske tiden, sier fylkesarkeologen.

Ny metode

- Hvorfor er ikke dette området sjekket for gjenstander tidligere?

- Det er et godt spørsmål. Det er faktisk aldri gjort noen særlig arkeologiske undersøkelser her. Borgen er jo godt kjent gjennom skriftlige kilder, men det er lite arkeologisk metode som er brukt. Historien rundt storfolket på Austrått er godt kjent, men dagliglivet og hvilke hjelpemilder de hadde, har vi ikke hatt særlig kunnskap om.

Nytt bilde av forhistorien

- Vil dere fortsette undersøkelsene?

- Dette var mer en test, for å se om metoden med å bruke metallsøkere fungerte. Denne typen søk har kommet for fullt de siste to-tre årene, og vi har etter hvert kommet i kontakt med de som driver med dette. Det dukker stadig opp interessante ting fra jorden når disse folkene er ute og går, og det gir oss et annet bilde av vår forhistorie enn det vi har hatt tidligere, sier Knut Stomsvik, som ikke har konkrete planer for videre undersøkelser i dette området ennå.

- Hva skjer med gjenstandene dere fant i helga?

- Endel av disse er så gamle at de blir levert til Vitenskapsmuseet der de blir tatt vare på - og kanskje stilt ut etter hvert. Andre ting er ikke riktig så gamle, og disse kan kanskje dukke opp på lokale utstillinger, sier fylkesarkeologen.

Et pæreformet vektlodd fra middelalderen. Foto: Karl Johan Valderhaug
24 metallsøkere fra Trondheim metallsøkerklubb var i arbeid hele helga i området rundt Austråttborgen på Ørlandet.
Dette er en blyamulett med runeinskripsjoner, også kalt «runebrev». Foto: Karl Johan Valderhaug