Mellom januar og november i fjor mottok Spesialenheten i Midt-Norge og Nord-Norge 161 klager. I kun ett av tilfellene ble politiet fellt.

Her er fire av de 160 sakene som ble henlagt eller avvist i Midt-Norge og Nord-Norge i 2014:

Anmeldt for ulovlig bruk av dykker

I april 2014 stoppet politiet tre personer mistenkt for promillekjøring. En av dem klarte å få has på et sett med politinøkler. Disse ble kastet på sjøen. For å få dem opp fra havets bunn leide politiet inn en dykker fra et lokalt dykkerlag. Han klarte å fiske opp nøklene.

Dette ble en gladsak for ei lokalavis, men en av leserne reagerte på utstyret dykkeren brukte, som vedkommende mente ikke var forskriftsmessig stand.

Derfor anmeldte leseren, som for øvrig ikke hadde noe med saken å gjøre, politet for bruken av dykkeren.

Saken ble henlagt med den begrunnelse at det ikke var rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbart forhold.

Politi kjørte på rødt og krasjet

En politibil og en sivilst kolliderte i et lyskryss. Politimannen kjørte på rødt og ble anmeldt av politidistriktet.

Han kjørte utrykning og benyttet blålys og sirener i lyskrysset. Da han kom ut i krysset kom det en bil fra høyre. Det endte med en kollisjon.

Politimannen forklarte at han ikke så bilen før det var for sent og var villig til å vedta et forelegg. Sivilisten forklarte at han hadde grønt lys og så mot venstre uten å oppdage politibilen.

Saken ble henlagt for begge parter.

Anmeldt for å makulere lottokuponger

En person anmeldte politiet for å ha beslaglagt og destruert tre lottokuponger. Dette skjedde da vedkommende ble pågrepet i 2001, mistenkt for tyveri.

Spesialenheten etterforsket saken og oppdaget at destrueringen skjedde etter ordre fra påtalemyndighetene.

Hvis politiet hadde et straffeansvar, ville saken uanset vært foreldet. Episoden skjedde i 2001 og ble anmeldt i september 2014.

Saken ble derfor henlagt på grunn av foreldelse.

Kjørte på sovende kvinne

Spesialenheten satte i gang en etterforskning etter at en politimann kjørte på en sovende kvinne i Verdal.

Damen lå rett utenfor politiets garasjeport. Hun pådro seg blåmerker og sår, men ingen bruddskader.

Kvinnen lå i politimannens blindsone på vei ut av garasjen, noe spesialenheten ikke mente var uaktsom.

«At det skulle ligge en voksen kvinne og sove foran politiets garasjeport måtte anses upåregnelig», konkluderte Spesialenheten.

Saken ble henlagt.

200 politimenn straffet på ti år

Dette sier Jan Egil Presthus, sjefen for Spesialenheten, om den høye henleggelsesprosenten:

- Det er etter vår vurdering ikke grunnlag for å si at politiet i Norge straffes sjelden. Sett i forhold til sammenlignbare virksomheter i Norden reagerer Spesialenheten med straff i en ganske lik andel av sakene. Rundt 200 personer i norsk politi er i løpet av de siste 10 år straffet for handlinger begått med tilknytning til tjenesten, skriver Presthus i en e-post til adressa.no.

Han tror en grunn til den store henleggelsesprosenten er at folk ikke er klar over hvilke fullmakter politiet har.

- Politiet er gjennom lovgivningen gitt vide fullmakter og kan gripe inn i borgernes liv på mange vis. Mange vil kunne oppleve politiet lovlige virkemiddelbruk som krenkende. Det vil blant annet kunne skje fordi man ikke er kjent med hvor vidtgående fullmakter politiet faktisk har, skriver Presthus.

- Politiet må gripe inn i mange vanskelig situasjonen og må treffe sine beslutninger der og da. At det i ettertid er grunnlag for kritikk, eller at det kan konstateres at politiet burde ha gått fram på en annen måte, er ikke tilstrekkelig for å begrunne et straffansvar. Det er i praksis bare den kvalifisert klanderverdige opptreden som kan lede til et straffansvar, skriver Presthus videre.

Han skriver også at mange av anmeldelsene har karakter av å være klager og beskriver ikke straffbare forhold.