- Dette er misbruk av tillit, og det kan vi ikke akseptere. De som ikke forholder seg til reglene for kommunale boliger, blir kastet ut, sier ordfører Rita Ottervik (Ap).

Hun sier rådmannen har informert henne om at de som leide de to aktuelle leilighetene, nå blir forsøkt kastet ut.

Les også: Politiet har gitt kommunen hallikadvarsler (Pluss)

Vil følge opp tips og naboklager

- Leieavtalen ble hevet umiddelbart etter at vi fikk varsel fra politiet. Jeg har ikke oversikt over om vi i forkant av dette har fått naboklager eller andre tips som vi ikke har fulgt opp på en god måte, sier Ottervik.

Siden begge leietakerne har klaget på utkastelsen, går sakene nå til retten. Ottervik håper på en rask prosess.

- Verken Oslo eller Bergen har fått slike hallikadvarsler. Hva er spesielt med Trondheim?

- Jeg tenker at det er et resultat av at politiet gjør en god jobb for å avdekke hallikvirksomhet og menneskehandel her i byen. Jeg kjenner ikke til bakgrunnen for at disse personene har fått kommunal bolig, men jeg går ut ifra at det har skjedd etter vanlige kriterier. Det er ingen grunn til å tro at det er mindre prostitusjon i de andre storbyene, men det viser bare at vi må være enda mer på vakt. Jeg forventer fra kommunens administrasjon at de følger opp tips og naboklager, sier ordføreren.

- Misbruk av offentlige goder

- Politiet sier kommunen vil få flere hallikvarsler i løpet av kort tid. Gjør dere nok for å rydde opp?

- Vi kan ikke gå rundt og spionere på innbyggerne våre som bor i kommunale bolig, annet enn å følge opp tips og varsler, sier Ottervik.

- En sexselger forteller at hun betalte 4000 kroner i uka til en mann som disponerte en leilighet på Ila. Hva tenker dere om inntjeningen til mellommennene?

- Dette er menn som beriker seg i et marked med mye sårbare mennesker. Det er også misbruk av offentlige goder til egen berikelse. Man profitterer altså både på andre mennesker og på fellesskapet. Det liker jeg dårlig. Kommunale boliger er et velferdsgode som tilbys etter behov. Vi må reagere tydelig og bestemt, det er mange som står i kø for å få en kommunal bolig, sier Ottervik.