Veivalg: Gjennom å studere hjerneaktiviteten kan forskerne si hvilken vei rotta vil gå. Foto: Hege Jørgensen Tunstad

Forskerne kan ut fra hjerneaktiviteten lese hvor dyret har tenkt seg hen.

Forskerne har studert hjerneaktiviteten hos rotter i laboratoriemiljø som må velge høyre eller venstre når de kommer ut av en korridor og frem til et T-kryss. Hiroshi Itos forsøk viser at hjerneaktiviteten, nettverkene i hjernen, opptrer ulikt før rotta kommer frem til krysset. Forskjellene i denne aktiviteten avslører om rotta kommer til å gå til høyre eller venstre. Ito har funnet ut hvor signalet kommer fra og hvordan det kommer til hjernesenteret hippocampus. Det nye funnet presenteres i siste nummer av Nature, et av verdens mest prestisjetunge vitenskapelige tidsskrift.

Varierende styrke avgjør

– For å planlegge hvordan vi skal komme oss til et ønsket sted trenger mer enn et kart over hvor vi er. Vi må ha en forståelse av hvor vi er, samtidig som vi har et mål om hvor vi skal, sier professor May-Britt Moser.

– Det virker som cellene som er involvert i denne prosessen bruker både ytre og indre spor for å finne frem til et sted. På toppen av mønstret for elektrisk aktivitet i hjernen danner signaler med ulik styrke en kode som forteller hva som blir rottas neste bevegelse, sier Moser.

Forskerne mener denne aktiviteten styres fra prefrontal cortex, den delen av hjernen som tar beslutninger.

Har kartet klart

Fra før har ekteparet Moser og arbeidet til John O'Keefe avslørt hvordan pattedyr kartlegger omgivelsene. Gittercellene foretar en slags automatisk kartlegging i et rutemønster av ethvert miljø. Plassceller fyller kartgrunnlaget med informasjon og holdepunkter slik at dyret kan skille et rom fra et annet og klarer å orientere kartet riktig. Andre forskerne har senere vist at menneskehjernen har de samme egenskapene.