Torsdag kveld hadde en moskusokse tatt plass tett inntil autovernet på E6 ved Vårstigen i Oppdal kommune.

Politiet i Sør-Trøndelag sendte Viltpatruljen i Oppdal til stedet.

- Er det fare for at den går ut på veien?

- Den er spretten, så hvis den vil kommer den lett over autovernet, sier Kyllo.

- Vi kjenner ham

Naturoppsyn Tord Bretten i Statens naturoppsyn (SNO) rakk å komme til stedet før moskusen spratt over. Og det tok ikke lange tiden før de fikk jagd ham litt lenger unna allfarvei.

- Dette er en snill og lettskremt okse. Vi kjenner ham - vi har jagd ham to ganger tidligere, sier Tord Bretten.

Ifølge Bretten er moskusen "en ung kar".

- De yngre er ofte mye enklere å forflytte enn de eldre moskusoksene.

Vender stadig tilbake

Bretten og kompanjongen Ingolf Røveit lagde lyder for å skremme moskusen. Vanlige hjelpemidler er blant annet trykklufthorn, metall som en slår med og egen stemme.

De måtte gå 10 meter nært moskusen for å få den til å flytte seg.

- Men det var et berg mellom oss. Vanligvis står vi ikke nærmere enn 50 meter, sier Bretten.

Har moskuser først funnet et sted de liker, vender de gjerne tilbake til samme kvadratmeter gang etter gang. Det er ifølge Bretten mat som driver moskusen til dette stedet ved autovernet på E6.

- Det er sen vår i år, og litt mer kveldssol på denne siden av elva. Det betyr at det er frodigere her. Mat er det eneste som står i hodet på moskusen, sier Bretten.

Felte moskus tidligere denne uka

Tidligere denne uka ble en moskus på 400 kilo avlivet i Drivdalen. Moskusen befant seg ved en rasteplass i Nestavollan etter å ha forvillet seg over jernbanen, E6 og elva.

Mange skuelystne naturfotografer hadde kommet til stedet for å se det digre dyret på nært hold. Et velkjent problem, sier Bretten:

- Folk som ikke er vant til moskusen kommer gjerne for nært. De klarer ikke å tolke signalene til dyret, selv om moskusen sier tydelig fra.

Sikre tegn på at du har irritert moskusen er når den blåser kraftig gjennom neseborene, grir hodet mot frembeinet, stanger i trær og stanger hornene i marka.

- Får naturfotografen et bilde av moskus med jord på hornspissene - ja, da har han gått for nært, sier Bretten.

Mandag denne uka måtte denne moskusen bøte med livet, etter at den kom for langt utenfor kjerneområdet sitt. Torsdag er det nok en gang en moskus som har forvillet seg, denne gangen ved Vårstigen i Oppdal kommune. Foto: Tord Bretten, SNO