Marius Haaverstad (19) har fulgt i Espen Jansens fotspor og blitt noe så sjelden som en mannlig norsk turner. Nå vil han bli best i Norge. Foto: MARIANN DYBDAHL

- Bare vent til neste år, sier Marius høyt etterpå, når Adressa prater med ham. - Jeg kan nesten love å komme mye sterkere tilbake i ringer og mangekamp, legger han til.

Skadet seg

Rundt halsen hans henger en sølv- og en gullmedalje fra apparatfinalene i årets turn-NM på Hamar. Gullet kom i hopp - den eneste øvelsen der Espen Jansen ikke er den sterkeste konkurrenten, blant annet fordi Marius er overlegent best. Sølvet kom i ringer - øvelsen Marius så gjerne ville vinne. Men en skadet albue fra mangekampen lørdag gjorde ethvert forsøk på å øke vanskelighetsgraden i ringer fåfengt. Marius falt ned fra svingstang midtveis i øvelsen og skadet seg.

Bekymret

- Jeg var virkelig bekymret på treningen søndag morgen, for smertene ble bare verre og verre. Men heldigvis, i kampens hete merket jeg ikke så mye til det, sa han etterpå. Men han måtte gi opp tanken på å legge inn ekstra styrkeelementer i ringer, noe som kunne hevet A-karakteren - verdien av de forskjellige elementene - i øvelsen såpass at han kunne ha hentet inn Jansens forsprang.

10. kongepokal

Veteranen fra Njård vant tre finaler og ble nummer to i to søndag. Lørdag tok han sin tiende kongepokal på dagen 20 år etter at han tok sin første. Marius er 19 og går siste året på videregående. 19-åringen har valgt seg to vanskelige øvelser å være best i. Landslagstrener Antti Palkola karakteriserer hopp og ringer som to svært kompliserte øvelser. Ringer fordi det krever spesiell styrke ettersom underlaget er ustabilt, hopp fordi det krever ekstrem hurtighet og eksplosivitet kombinert med teknisk utførelse. - Ringer er den øvelsen med det høyeste internasjonale nivået. Det er mange spesialister der. Marius er en sterk turner, han tåler høy treningsbelastning, og han elsker å jobbe hardt, sier Palkola.

- Flink te å skru, sjø

Og når Marius selv er så selvsikker med hensyn til neste års NM, så henger det mye sammen med et nytt avsprang han er i ferd med å trene inn: En dobbel salto med dobbelt skru. - Æ e flink tre å skru, sjø, sier han bare sånn passe beskjedent. - Jeg har trent skru siden jeg startet som turner og er trygg på det. Jeg kjenner teknikken, jeg kan utføre skruen raskt og jeg kan stanse den. Det er mye annet som er mye vanskeligere enn skru, svingelementer og skyv, sier han. Avspranget blir sannsynligvis lagt inn som nytt element innen Mälar Cup i Stockholm om en liten måned.

Pengepremie

I hopp sitter skruen allerede som støpt. Marius Haaverstads kassamatsu - dobbelt salto med helskru - er det ingen andre i Norge som gjør. Derfor vanket det også 3000 kroner i premie for NMs vanskeligste øvelse på Marius i går. - Hva er det neste skrittet du må ta nå? - Treningsmengdene må opp. A-karakterene må heves i alle apparater. Stilen kommer med trening, jeg må ha inn flere vanskelige elementer, enda mer styrke - spesielt i ringer - og kvalitet. I hopp jobber jeg allerede mye med sprint. - Du mister ikke motet da, av å se det internasjonale nivået? - Det ville være helt feil tankegang. Jeg blir ekstra motivert av det. det er egentlig helt umenneskelig, det som skjer i alle apparater i turn nå, men det viser jo bare at det er mulig å utføre disse øvelsene, sier Marius Haaverstad.

Ustabil

Landslagstrener Antti Palkola og trenerne i TT skal forsøke å plukke av ham ustabiliteten i mangekampen, der han blant annet ikke fikk kjørt gjennom hele programmet sitt i frittstående. - Han må ha mer styrke, han må ha tålmodigheten som kreves og han må fortsatt ha viljen til å gjøre jobben på de dagene som ikke er så bra. Han har jobbet veldig bra siden i vår, og blant annet lagt inn nye elementer i hver øvelse. Han må legge inn enda flere for å komme opp på internasjonalt nivå, sier finnen.

Marius Haaverstad (19) drømmer om å bli Norges beste turner. Foto: MARIANN DYBDAHL
Marius Haaverstad (19) må innse at 40 år gamle Espen Jansen (til høyre) fortsatt er hakket sterkere. Foto: MARIANN DYBDAHL