Laksefisker Jouni Rauha fra Finland registrerte i dag en 18 kilos rugg i Gaula tatt på valdet Røskaft Søndre på Lundamo. Laksen ble tatt med flue.

- Fisken ble satt ut igjen. Det er flere og flere som velger å sette ut fisken og lar den få muligheten til å fullføre det han skulle i elva, sier daglig leder Torstein Rognes ved Gaula natursenter.

Spesiell sesong

Han forteller om en veldig spesiell sesong i lakseparadiset.

- Det var sen vår og mye snø, og dermed ble Gaula stor og kald. Fisket ble begrenset til nedre deler av vassdraget, sier han.

Det ble tatt mye fisk i de nedre delene av vassdraget og så langt er det registrert over 32 tonn laks i Gaula. Det er høy gjennomsnittsvekt.

- Men fra uke 26 til uke 27 ble det nesten stopp. Det var et tydelig skille og fisket ble mye dårligere, sier Rognes. - Hva kan være årsaken?- Det finnes flere forklaringer. Samme uka startet notfisket. Det kan ha vært fisket for mye i de nedre delene av elva, sier Rognes.

Freder hunnlaksen i august

Men det som virkelig bekymrer lakseentusiasten er mangelen på småfisk.

- Vi har ikke kontroll på beskatningsraten og derfor freder vi hunnfisken fra og med i morgen. Det har vært flere år med dårlig innsig av smålaks, men jeg kan ikke huske at det har vært så lite smålaks som i år. Vi har registrert 156 smålaks i juli i år, mens i fjor var det dobbelt så mye, sier Rognes.

- Det stenges stadig laksevassdrag i Norge, men det stopper ikke laksefiskere. De flytter seg til andre elver og mange kommer til Gaula, sier han.