Nå har han involvert både trøndelagsbenken på Stortinget og Mattilsynet.

- Vi mener bestemt at Direktoratet for Naturforvaltning (DN) benytter en treneringstaktikk med tanke på uttak av ulv. Ca. 40 dyr ble bekreftet tatt av ulv ved påvisning av kadaver i 2012. Men mange flere dyr ble tapt, sier Kristian M. Fremstad.

- Agdenes er et prioritert beiteområde og skal ikke ha ulv etter bestandsmål og rovdyrforlik.

Antall beitedyr i Agdenes har hatt en dramatisk reduksjon fra 3000 dyr til noen hundre de siste årene. Dette skyldes etablering av gaupe og jerv i området, og med uforsvarlig lidelse for og tap av sau på utmarksbeite som resultat, sier Fremstad.

Han er fornøyd med at han har fått svar fra stortingsrepresentantene Tord Lien i Frp og Heidi Greni i Sp.

- De har lovt å ta saken opp med henholdsvis miljøvernministeren og i miljøkomiteen, sier Fremstad.

- Trenerer ikke

Seniorrådgiver Knut Morten Vangen i DN sier at saken ikke treneres, men at det bare er slik systemet virker.

- Perioden for lisensjakten gikk ut nå i påsken, og vi ville at den skulle avsluttes før vi tok en eventuell beslutning om å sette i gang andre tiltak,

- Lisensjakt er hovedvirkemiddel. Først når den er avsluttet, tar vi en beslutning om det skal settes inn ekstraordinære tiltak, sier Vangen.

Avgjøres om et par dager

Han sier at Direktoratet for Naturforvaltning (DN) vil ta stilling til om det skal settes i gang helikopterjakt på Agdenes-ulven i løpet av et par dager.

Totalt er det gitt anledning til lisensfelling av elleve ulver i Norge i vinter. Seks er felt, og det er fem igjen som ikke er skutt, blant annet ulven i Agdenes/Orkdal. Den siste ble skutt i Lardal i Vestfold i dagene før påske.

- Vi vil ta en samlet vurdering av alle disse sakene før vi tar en avgjørelse, sier Knut Morten Vangen.

Ingen rovdyrhater

Det er Rovviltnemnda i Midt-Norge (region 6) som har anmodet DN om å sette i verk såkalte ekstraordinære tiltak i forhold til ulven i Agdenes. Det har nemnda gjort etter at en har sett at lisensjakta ikke har gitt resultater. Rovviltnemnda har argumentert med at det er svært viktig å felle ulven før beitesesongen kommer i gang og sauer blir sluppet i utmarka. Det skjer i månedsskiftet mai/juni.

Ekstraordinære tiltak betyr at en setter inn profesjonelt mannskap fra Statens Naturoppsyn (SNO), og dette kan blant annet innebære jakt med helikopter.

Kristian M. Fremstad i Agdenes understreker at han ikke må oppfattes som en rovdyrhater.

- Også jeg ser verdien av en rik fauna. Det vi stiller oss uforstående til, er mangelen på konsekvens fra forvaltningens side, sier han.

Hvorfor ikke bedøve?

- Mange spør seg hvorfor DN ikke vil gå inn for å bedøve og flytte ulven, i stedet for å skyte den?

- Det er ikke noe aktuelt forvaltningstiltak for denne ulven. Dette er en vanlig ulv fra den sør-skandinaviske stammen. En slik operasjon er dessuten krevende og kostbar, og vi har erfaring med at ulver som blir flyttet, ofte kan dra tilbake til det samme stedet igjen. Vi vet heller ikke hvor vi skulle ha plassert en slik ulv. Ved å starte en slik praksis, vil det blitt en evig runddans.

Men om dette hadde dreid seg om et genetisk viktig individ slik som de østlige innvandrerulvene som det er viktig å ta vare på, så kunne et slikt tiltak vært aktuelt, sier Knut Morten Vangen i DN.