En mann i 50-årene, trolig fra Tyskland, ble pågrepet i ei skiløype mellom Dindalshytta og Blokhus i Oppdal onsdag formiddag.

- Turistforeningens hyttevakt på Reinheim fortalte at de hadde observert samme mannen i lengre tid. Han ble først lagt merke til i desember, deretter var det jevne observasjoner av mannen i februar og mars. Han ble anmodet om å skrive seg inn i hytteboka, men han la aldri igjen noe penger for oppholdene, sier lensmann Berit Trønsdal ved Oppdal lensmannskontor.

Ugyldig medlemskort

Saken ble først omtalt av lokalavisa OPP.

De fleste av turistforeningshyttene er selvbetjente (med proviant) og ubetjente hytter (uten proviant). Man betaler med betalingsfullmakt eller kontanter som puttes i en avlåst kasse på hytta.

- Mannen hadde forklart at han hadde et medlemskort i turistforeningen, men det viste seg å være et kort som ikke var gyldig.

I slutten av påsken ble han observert på Dindalshytta, men politiet hadde ikke kapasitet til å rykke ut.

- I går kunne politiet i Oppdal ta en tur ut med skuter og vi traff mannen i skiløypene, forteller Trønsdal.

La kortene på bordet

Mannen ble tatt med til arresten i Trondheim og i avhør har han lagt kortene på bordet.

- Han har gått i fjellet i månedsvis, og stort sett aldri gjort opp for seg. Han har forsynt seg med mat og ved, i tillegg til å overnatte på hyttene.

- Det blir opp til juristen å bestemme reaksjon, men det kan være aktuelt med utvisning eller bøtelegging, sier Trønsdal.

Mannen har ikke gitt noen god forklaring på hvorfor han snyltet seg gjennom hyttenettverket til turistforeningen.

- Jeg har hørt om noe lignende for ti-tolv år tilbake, men dette er ikke noe vanlig oppførsel. Dette hadde pågått over lang tid, sier Trønsdal.