De seks fjellvante mennene i 40-årene ble svært glade da letemannskaper fra Oppdal Røde Kors hjelpekorps kom bankende på døra til Åmotdalshytta natt til mandag.

- Det var ikke kjekt å sitte på hytta og høre på nyhetssendingene på radioen som startet med at vi var meldt savnet. Vi var lettet da letemannskapene kom og de hadde med satelittelefon, slik at vi kunne gi beskjed til familie og venner. Det var mange som visste at vi skulle på tur denne helga, og da vi kom ned fra fjellet så pep det i mobilene hele tiden, sier Bjørn Sandvik.

Kjørt ned av Røde Kors

Han var en av de fem mennene fra Oslo-området som ble meldt savnet etter at de ikke dukket opp til avtalt tid på Kongsvold fjeldstue søndag kveld. Resten av gruppa besto av Pål Brennhovd, Pål Surén, Per Bjørner Myrbostad, Lars Erlend Gautvik og Jan Eriksen.

- I dag ble vi kjørt ned av Røde Kors som hadde snøskutere. Vi vil takke dem for en kjempejobb. Det var veldig deilig å få asfalt under beina igjen, sier Sandvik.

Like før klokka 10.00 mandag formiddag kom de seks skiløperne til Kongsvold fjeldstue. Her ble de tatt imot av Ellen Nyhus, som er vert på fjellstua.

- Jeg kjørte dem avgårde til toget, og de virket som de var i fin form. De var takknemlige for å bli hentet, og det var kun smil og glede å spore, sier hun.

Måtte snu

Sandvik forteller at de gjorde en god vurdering da de valgte å snu søndag ettermiddag.

- Vi begynte å gå i retning Reinheim klokka ti om morgenen, men da vi var på høydedraget mellom Åmotsdalen og Reinheim ble været bare dårligere og dårligere. Vi klarte knapt å stå på beina, og vinden økte betraktelig. Vi valgte å snu og søke ly i Åmotdalshytta, forklarer han.

Klokka 16.30 var de tilbake i trygge omgivelser, og Sandvik forteller at sikten var elendig.

- Vi hadde gps, og da vi snudde var vi sikre på at vi skulle klare å komme oss tilbake. Men vi måtte ta det rolig, og da det begynte å regne ble vi veldig kalde, sier han.

- Fornuftig valg

Ved 22.30-tiden søndag kveld, la fire snøskuterpatruljer fra Oppdal Røde Kors Hjelpekorps kursen mot turisthyttene Reinheim og Åmotdalshytta. Det var på dette tidspunktet mørkt, sterk vind og snøfokk i området.

- De hadde gjort det fornuftige og ventet på hytta, roser Terje Aunøien, leder for Oppdal Røde kors hjelpekorps.

Han forteller at også fire av hans mannskap ble værende på hytta til mandag morgen da de kunne tilby skyss til de seks som hadde blitt sittende værfast.

- Får seg en støkk

De seks mennene er en del av en forening som kaller seg Fjellgruppen. Den er forbeholdt homofile menn som elsker fjellturer.

- Turlysten har ikke blitt drept av denne hendelsen. Man får seg en støkk, men man lærer også veldig mye, sier Sandvik, på toget til Oslo.

Han lover at dersom anledningen byr seg, så vil de komme tilbake til Dovrefjell.

Flere skuterpatruljer ble sendt ut for å finne de seks mennene som ble meldt savnet søndag. Foto: LUDVIG KILLINGBERG
Politibetjent Svein Erik Wagnild (fra venstre), Terje Aunøyen, Thomas Bokkvold, politibetjent Odd Fløttum Bones deltok i leteaksjonen. Foto: Ludvig Killingberg