- Noen av kattene var så syke at det ikke var noen vits i å startebehandling, sier distriktssjef Steinar Johnsen i Mattilsynet på Hitra og Frøya til adressa.no.

Det var NRKTrøndelag som først omtalte saken om kattene som ble avlivet tirsdag.

Mattilsynet betrakter kattene som ble funnet på Frøya som halvville.En bekymringsmelding var årsaken til at de i går besøkte huseieren for tredjegang.

- Vi har satt krav til ham tidligere men disse var ikkefulgt opp, sier Johnsen.

Vanskelig med omplassering

Noen av kattene hadde betennelse i øre og øye. Andre haddetarmparasitter og verkebyller. Enkelte av kattene vil bli sendt tilveterinærinstituttet for obduksjon.

Mattilsynet sier det er et problem at noen begynner å matekatter de mener trenger føde, men at de unnlater å følge dem opp.

- Begynner du å mate en katt tar du på deg et ansvar. Kattermå parasittbehandles og helst kastreres og merkes. Likeledes må de haveterinærbehandling, stell og vaksine, sier Johnsen.

Hvert år må Mattilsynet på Hitra og Frøya ut på lignende oppdrag.

Tilsynet forsøker å bistå slik at forsømte dyr bliromplassert. Men disse kattene var så lite tamme at det ifølge distriktssjefen villeblitt et problem.

Forskjell på hund og katt

Johnsen sier også at folk har ulike holdninger når detkommer til ansvar for hunder og katter. Mange tror at katter er så selvstendigeat de klarer seg selv, men dette stemmer ikke.

- Noe av dette har kanskje sammenheng med at det er så lettå skaffe seg katt. Ofte er de gratis. Vi vil oppfordre alle til å sørge for at kattene merkes, kastreres og får riktig stell, sier Johnsen, og legger til at sommerferien er en ekstra utfordrende tid.

Eiere som ikke passer på dyrene sine kan risikere å måttebetale for avlivning. I særlige grove tilfeller kan det blir snakk ompolitianmeldelse. I denne konkrete saken er det foreløpig ikke tatt stillingtil eventuelle reaksjoner for eieren.

Denne katten har betennelse i øret. Foto: Mattilsynet
Kattene hadde formert seg ved boligen på Frøya. Foto: Mattilsynet