Alle er hannulver, og den ene har en innvandret ulv fra den finskrussiske bestanden som far.

- Hannulven som ble felt i Agdenes den 18. juni, er ikke den samme som blir omtalt som «Sunndals-ulven», og en tredje hannulv er identifisert fra en ekskrementprøve samlet inn i Melhus kommune den 11. juni. Det har altså vært minst tre ulike ulver i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal nå på forsommeren, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Ulvene er identifisert gjennom DNA-analyser av ekskrementer og hår som er samlet inn i de ulike områdene.

Finskrussisk far

Ulven som er påvist i Sunndal kommune i Møre og Romsdal viser seg å komme fra Prästskogen-reviret i Gävleborgs län i Sverige, der far er en finskrussisk immigrant og mor er direkte avkom av en annen finskrussisk immigrant.

Nivået av innavl i den skandinaviske ulvebestanden er høyt, og nye gener fra individer fra den finskrussiske ulvebestanden vil bidra til å redusere innavlsnivået.

Rådgiver Knut Morten Vangen i Direktoratet for Naturforvaltning (DN) sier at det vil være naturlig at man har en høyere terskel før man gir fellingstillatelse for en slik ulv enn en ulv fra den sørskandinaviske ulvestammen.

Fellingstillatelse i Røros

- Det er naturlig at Fylkesmennene gjør noen vurderinger i forkant av en eventuell felling. Men samtidig er en helt avhengig av hvilken situasjon en er i. Heller ikke den finsk-russiske ulven er totalfredet for enhver pris. Det vil være mulig å gi fellingstillatelse også for en slik ulv, sier Vangen.

- Oppstår det en akutt situasjon kan en ikke vente til DNA-prøvene er analysert. Det vil bli for sent. I en akuttsitausjon kan det ikke være et absolutt krav at man har fått svar på alle spørsmål om DNA. Det vil i mange tilfelle si 5-7 dager, sier Knut Morten Vangen.

For øyeblikket er det ikke fellingstillatelse på ulv verken i Sunndal eller Melhus, men derimot er det en i Røros kommune.

- Men det at det er en ulv av finskrussisk opprinnesle i området, endrer ikke vår holdning til fellingstillatelsen som allerede er gitt i Røros, sier rådgiver Kjell Vidar Seljevoll hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.