Hundeeieren har i sine forklaringer til politiet innrømmet å ha lenket fast hunden sin i hundeburet og dumpet den i Trondheimsfjorden, for å avlive den. Dette skal ha skjedd i slutten av juli, og hunden ble funnet i Lensvik én måned senere.

Venter på beramming

Ifølge lensmann i Skaun og etterforskningsleder Tor Kristian Haugan ved Skaun, Orkdal og Agdenes lensmannskontorer har mannen forklart at han av økonomiske årsaker ikke kunne beholde hunden. Han så seg heller ikke råd til å få den avlivet hos dyrlege, og valgte å sette den i et hundebur som han dumpet i sjøen.

- Vi er ferdig med etterforskningen, og har tatt ut tiltale mot mannen for brudd på dyrevelferdsloven §§ 37, 1-2 og §§12, som omhandler avliving. I lovteksten står det blant annet at avliving av dyr og håndtering av avliving skal skje på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte, sier Haugan.

Risikerer fra ett - tre års fengsel

Overtredelse på lovbestemmelsen medfører bøter eller fengsel i inntil ett år. Dersom ovetredelsen er grov kan den straffes med fengsel i inntil tre år.

- Saken ble oversendt Sør-Trøndelag tingrett 9. september, men er foreløpig ikke berammet, opplyser Haugan.

Flere risikerer straff

Da saken om avlivingen av rottweileren ble kjent i media, vakte den sterke følelser hos leserne. Noen viste sin avsky ved å kommentere saken i kommentarfeltet under artikkelen på adressa.no, mens andre fant fram til hundeeierens Facebook-profil og uttrykte sine følelser der. Etter massive og tildels grove uttalelser og personlige trusler, valgte hundeeieren å slette sin Facebook-profil.

24 A4-sider med trusler

- Hundeeieren oppfattet kommentarene så grove og truende at han har valgt å anmelde dem. Vi har gått gjennom det som er skrevet på Facebook-profilen hans, og foretatt et utvalg av de groveste uttalelsene. Nå sitter vi igjen med 24 A4-sider som vi skal undersøke nærmere, sier etterforskningsleder Haugan.

Haugan vil ikke gå inn på konkrete uttalelser, men sier at de er av slik karakterer at de rammes av straffelovens §§ 246 og 247, som omhandler ærekrenkelse. Enkelte er av enda grovere karakter.

- Vi skal ta en gjennomgang av det materialet vi sitter på, og foreta avhør av de som står bak truslene. Til slutt vil en jurist vurdere eventuell straffereaksjon, sier Haugan.

Ærekrenkelse fremsatt i sosiale medier kan medføre bøter eller fengsel i inntil to år.