Sør-Trøndelag tingrett besluttet i ettermiddag å varetektsfengsle to menn på 34 og 42 år for to uker i fullstendig isolasjon.

Mennene er ifølge fengslingskjennelsen siktet for omsetning av «betydelige mengder dopingmidler», og retten ga politiadvokat Per Martin Utkilen medhold i at de på frifot vil kunne ødelegge bevis og påvirke vitner i saken.

– Det var konkrete observasjoner som gjorde at vi slo til mot disse to mennene, sier Utkilen ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Mennene nektet straffskyld.

Ble likevel løslatt

Mandag kveld ble de to mennene likevel løslatt, på tross av at Sør-Trøndelag tingrett ga politiadvokat Utkilen medhold i varetektsbegjæringen. Årsaken: Kapasitetsproblemer i fengselsvesenet.

- Vi fikk plasser til de i Trondheim og Vadsø. Problemet var at vi ikke får transportert den ene av de to opp til Vadsø mandag kveld, sier Utkilen.

Mennene hadde allerede sittet i politiarrest siden før helgen. Dermed ble vurderingen at den ene mannen ikke kunne sitte nok en natt. Ettersom han måtte løslates, ble også den andre mannen sluppet fri.

Politiet begrunnet fengslingsbegjæringen mot de to med fare for bevisforspillelse, en fare som eksisterer i like stor grad dersom kun en blir løslatt. Dermed slipper begge mennene to uker i varetekt, ifølge Utkilen. Politiet frykter nå at bevisene i saken blir ødelagt, som følge av den spesielle utviklingen.

Pågrep tre til

I tillegg til de to varetektsfengslede mennene, ble ytterligere tre menn pågrepet i forbindelse med Operasjon Gilde-aksjonen i helga. To av mennene er allerede sjekket ut av saken og løslatt, ifølge Utkilen. Den tredje mannen er siktet for simpel dopingforbrytelse. Også han er løslatt.

Han opplyser at pågripelsene i helga skjedde over flere dager og på flere steder i Sør-Trøndelag. Det ble også gjort ransakinger, men Utkilen ønsker ikke å opplyse om politiet har gjort beslag. Etter det Adresseavisen erfarer skal imidlertid politiet ha funnet både dopingmidler og penger.

Fant pillepresse

Den siktede 34-åringen ble arrestert i Trondheim. Politiadvokaten bekrefter at dette er tredje gang mannen er pågrepet i forbindelse med Operasjon Gilde-etterforskningen. Mannen er også en av de syv hovedtiltalte i doping-rettssaken som er berammet til januar.

Han er tiltalt for grov omsetning av doping, hvitvasking av penger, trusler mot en medsiktet og for å ha forsøkt å skjule sentrale bevis.

34-åringen skal ifølge tiltalen blant annet ha innført ett kilo doping fra Kina, og han skal ha kokt sammen flytende dopingmidler og solgt stoffene videre.

En måned etter at Operasjon Gilde ble offentlig kjent, skal en medtiltalt 38-åring ha gitt ham i oppdrag å hente en pillepresse hjemme hos den 43 år gamle mannen bak dekknavnet «trykkern».

SE BILDER: Trykket hundretusenvis av piller i garasjen

34-åringen skal ha utført oppdraget. Pillepressen skjulte 34-åringen i sin egen kjeller. Der ble den funnet av politiet under en razzia 13. november 2012.

Ifølge tiltalen skal 34-åringen i løpet av våren 2013 ha kommet med trusler mot en medsiktet i det store sakskomplekset. 34-åringen skrev «husk at du selv bestemmer hvordan du skal ha det og hva som påvirker deg..jeg tenker ofte sånn» i en beskjed på Facebook. 34-åringen nekter for at dette var en trussel.

Av tiltalen går det imidlertid frem at mannen som ble kontaktet på Facebook, sluttet å forklare seg for politiet umiddelbart etter han fikk beskjeden fra 34-åringen.

HA-tilknytning

I 2011 ble 34-åringen ilagt samfunnsstraff etter at han oppsøkte en tatovør for å hente penger.

– Du har sikkert fått med deg at han sjøl er bura inn og at jeg er budbringer for ham, skal 34-åringen ha sagt for å få 10 000 kroner fra tatovøren.

Sør-Trøndelag tingrett mente at «han sjøl» var identisk med Leif Ivar Kristiansen, som var den antatte lederen av Hells Angels i Norge

Presse: I 34-åringens kjeller har politiet tidligere funnet deler av en pillepresse som skal være brukt til å produsere store mengder dopingtabletter i Trondheim. Foto: Politiet
Pågrep fire: Politiadvokat Per Martin Utkilen opplyser at fire personer ble arrestert i forbindelse med en politiaksjon i helga. Foto: RUNE PETTER NESS