Laksesykdommen Pancreas Disease (PD) er påvist på et anlegg på Raudøya i Osen kommune. Mistanken kom som følge av oppdrettets rutinemessige prøvetaking.

En videre spredning fra det nordligste anlegget i Sør-Trøndelag, kan få alvorlige konsekvenser for oppdrettsnæringen. Påvisningen utfordrer nemlig grensa som er satt for PD mellom de to trøndelagsfylkene.

- Dette anlegget er det kritiske punktet. Kommer smitten forbi her, ligger anleggene som perler på ei snor langs kysten, og det vil bli veldig vanskelig å stoppe den. Det ligger ingen naturlige stopp-punkt for spredning nord for anlegget i Osen, sier spesialinspektør Aud Skrudland ved regionkontoret Trøndelag og Møre og Romsdal i Mattilsynet til adressa.no.

Kritisk punkt i Osen

Sykdommen har allerede fått fotfeste på Mørekysten og sør i Sør-Trøndelag, men nå truer den også anleggene lenger nord.

- Sykdommen fører til en viss dødelighet. I tillegg vokser en infisert fisk dårlig, og kvaliteten blir dermed dårligere. Dette kan føre til store økonomiske tap for oppdrettsnæringen, sier Skrudland.

Nå vurderer Mattilsynet i samarbeid med det aktuelle anlegget hva som er den beste måten å håndtere saken på. Om fisken skal tas opp, vil bli bestemt i løpet av kort tid.

Skjerper rutiner for prøvetaking

Mattilsynet skriver på sine nettsider at enkelte oppdrettsvirksomheter ikke har gjennomført regelmessig prøvetaking med tanke på PD i alle anlegg slik forskriften krever. Dette gjør at oversikten over smittestatus i andre anlegg i området ikke er fullstendig og fører til at nødvendige beslutninger blir forsinket.

- Alle anlegg er pålagt å ta prøver hver måned. Men det har ikke alle gjort. Der må vi skjerpe inn, for i slike tilfeller må beslutninger tas kjapt, understreker Skrudland.