Tre og et halvt års fengsel for blant annet befatning med 6,2 kilo metamfetamin og fem kilo hasj, mener retten er en passende straff for rørosingen.

I tillegg til 39-åringen satt også fire andre menn på tiltalebenken under narko-rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett i oktober.

Fikk narko hjemme

Ifølge den ferske dommen ble rørosingen og en medtiltalt 49-åring fra Oslo kjent mens de sonet ved Ullersmo fengsel. Retten omtaler 49-åringen som hovedmannen i saken, mens 39-åringen beskrives som en mellommann.

I juli 2011 møtte hovedmannen og en uidentifisert østeuropeer opp hjemme hos 39-åringen i Røros, og overleverte 2,2 kilo metamfetamin til ham. Sør-Trøndelag tingrett mener at dette partiet var ment for videresalg.

Beslagla hasj

En måneds tid senere fikk rørosingen levert nye fire kilo metamfetamin av den samme østeuropeeren. Denne avtalen kom i stand ved hjelp av 49-åringen, som deretter fulgte opp gjennomføringen av hele leveransen, mener tingretten.

I august 2011 mottok rørosingen et nytt parti narko. Denne gangen fem kilo hasj levert av annen 49-åring fra Østlandet. Overleveringen skjedde i Rygge kommune. Stoffet ble beslaglagt av politiet dagen etter. 39-åringen hadde da tatt toget nordover.

Retten dømmer østlendingen til fengsel i ett år og tre måneder for sin befatning med hasjen.

– Engstelige

I forbindelse med det nevnte partiet på fire kilo metamfetamin, fikk hovedmannen og rørosingen problemer med å få satt stoffet i omløp, samt å få inn penger for narkoen de hadde distribuert. Retten mener at Oslo-mannen hadde fått en dato i september 2011 for når han skulle betale den østeuropeiske leverandøren for stoffet. På grunn av problemene våget han imidlertid ikke møte mannen som avtalt.

39-åringen og 49-åringen «var svært engstelige» under arbeidet med å få inn pengene for stoffet, og de var tidvis i besittelse av våpen for å forsvare seg. På grunn av manglende oppgjør til østeuropeeren, våget heller ikke 49-åringen å bo hjemme, ifølge dommen.

Hovedmannen fra Oslo dømmes til seks års fengsel og inndragning av 150 000 kroner for sin befatning med over seks kilo metamfetamin. Retten viser til at mengden stoff utgjør svært mange brukerdoser, og at «spredningsfaren er massiv».

Pekte ut narko til politiet

Rørosingen får i tillegg til fengselsstraffen inndratt 200 000 kroner. Han har også fått en kraftig tilståelsesrabatt av retten, blant annet fordi han påviste to enkilospakker med metamfetamin i terrenget i Røros.

Politiadvokat Bente Bøklepp ved Sør-Trøndelag politidistrikt har tidligere opplyst at etterforskningen av saken startet da politiet pågrep samboeren til rørosingen med narkotika. Det ble besluttet ransaking av boligen deres. Der fant etterforskerne metamfetamin, men også fem kilo hasj. Paret ble deretter varetektsfengslet. Etter å ha vært løslatt en periode ble 39-åringen varetektsfengslet på nytt. Under denne siste fengslingen påviste han narkotikaen for politiet. Dette ville trolig ellers aldri ha kommet til rette.

–Jeg vil tro at denne saken er den nest største metamfetaminsaken vi har hatt noensinne i Sør-Trøndelag, sa politibetjent Ole Devle ved Sentrum politistasjon i Trondheim da Adresseavisen omtalte saken i juni.

To tiltalte trondhjemmere (45 og 49), som av retten omtales som henholdsvis «distributørledd» og «løpegutt» i forbindelse med metamfetamin-saken, dømmes også til fengselsstraff. Den yngste dømmes til to og et halvt års fengsel, mens den eldste må etter rettens mening sone et og halvt års fengsel.