Det er tall fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) som viser de dramatiske konsekvensene dersom norske myndigheter ikke går inn og tar omfattende grep. For det kan bli få igjen til å drive bygde-Norge i fremtiden. Av litt over 73 000 årsverk blir det i overkant av 26 000 igjen på gårdene. I tillegg rammes næringsmiddelindustrien med sine titusener av arbeidsplasser.

Omfattende reformer

Om få dager skal verdens byråkrater i Genève greie det verdens ministre ikke klarte i den meksikanske byen Cancun. Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) har gjort mange beregninger i forbindelse med det mest sannsynlige utfallet av WTO-forhandlingene. Bakgrunnsmaterialet baseres seg på fakta og nøkterne vurderinger av hva store sammenslutninger som EU og USA kan gå med på. Det uavhengige instituttet konkluderer med at det trengs en omfattende landbruksreform i Norge dersom ikke en WTO-avtale skal rasere distriktene.

Redusert tollvern

- Det er fullt mulig å drive landbruk i Norge innenfor et WTO, sier direktør Leif Forsell. Han leder både Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning og Senter for matpolitikk og marked.

- Dersom norsk landbruk skal fungere etter WTO må staten slutte å blande seg inn i markedet.

Kan ikke stoppes

Instituttet har i sine beregninger tatt utgangspunkt i at det uansett vil foregå en avskalling av norske gårdsbruk og arbeidsplasser tilknyttet landbruket.

- Tiden står ikke stille og selv uten en WTO-avtale vil utviklingen gå mot nedleggelser av gårdsbruk.

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har også regnet på konsekvenser av en WTO-avtale. Fylkesmannens regnestykke viser at nesten samtlige 6500 årsverk på gårdene i Nord-Trøndelag vil forsvinne.

NILFs beregninger viser at nesten to av tre gårder vil forsvinne og at like mange arbeidsplasser blir borte. Forsker Klaus Mittenzwei sier det slik:

- Dette blir dramatisk og er en stor utfordring til norske myndigheter. Her kreves det en landbruksreform som til dels blir i strid med gjeldende norsk landbrukspolitikk slik den er utformet i dag. Problemet er at man må gjør ting man egentlig ikke vil.