Registreringene ble utført midt i gytetida.

I Teksdalselva i Bjugn viste skjellprøveanalyser at 20 av 30 fisk, det vil si 67 prosent, var oppdrettslaks. I Steinsdalselva i Osen var 34 av 70 oppdrettslaks (49 prosent).

-Dette er urovekkende. Vi ser svært alvorlig på situasjonen, sier Stein-Arne Andreassen, miljøverndirektør i Sør-Trøndelag.

-Sikker metode

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har i samarbeid med Ørland og Bjugn Jeger og Fiskerforening, Osen elveeierlag og Norsk institutt for naturforskning registrert høye andeler oppdrettslaks i overvåkningsfiske høsten 2013. Teksdalselva og Steinsdalselva blir fremhevet som skrekkens eksempler.

Stein-Arne Andreassen påpeker at det er analyser av skjellprøver som ligger til grunn for resultatet av registreringene.

-Derfor er det ingen grunn til å tvile på resultatet, understreker miljøverndirektøren.

Langt over tålegrensen

Ifølge retningslinjer fra Fiskeridirektoratet er grensen for genetisk pådrypp til villaks satt til 20 prosent innslag av oppdrettsfisk.

-Innslaget av oppdrettslaks i de to fosenelvene er derfor langt over tålegrensen, fremholder Andreassen.

Iverksetter tiltak

Han mener forholdet er ekstra alvorlig ettersom oppdrettsnæringen ikke har varslet gjennom meldingssystemet om rømninger som kan være årsak til det store innslaget av oppdrettslaks i de to elvene.

-Hvilke tiltak vil bli iverksatt i de to elvene?

-Vi må forsøke å rense den ut. En metode er å sende ut dykkere som med et trenet øye kan plukke ut oppdrettslaksen på gyteplassene, men det er slett ingen enkel oppgave,

Andreassen påpeker at metoden med hurtig gjenfangst i forbindelse med rømninger har vist seg å fungere dårlig; gjenfangstposenten er for lav.

-Fisken skal holdes innenfor merdene. Utenfor vil den kunne gjøre skade, fremholder Andreassen.