Naturvernforbundet og Trondhjems Turistforening kommer med et varsko.

Det er i en nylig offentliggjort statistikk fra Miljødirektoratet det kommer frem at Sør-Trøndelag sammen med Sogn og Fjordane og Nordland, er det fylket som har bygd ned mest urørt natur i perioden 2008-2012. Det er veibygging i jord- og skogbruket, og inngrep knyttet til energiproduksjon, som står for det største bortfallet.

– Det er svært betenkelig at Sør-Trøndelag enda en gang kommer dårlig ut i statistikken. Det skjedde også i forrige femårsperiode, sier Steinar Nygaard, fylkesleder i Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag. Han mener dette er en trend som må snues.

– Med vindkraftkonsesjonene som NVE har tildelt langs kysten på Fosen, ser det ikke ut som om neste periode kommer ut som noe annet enn bunnplassering heller, sier Nygaard.

Håper på nei

Han håper vindkraftanleggene som planlegges sør for Selbusjøen aldri vil bli bygd.

– Vi vil komme med sterke oppfordringer til at man ser verdiene av å bevare disse områdene urørt og se anleggene i sammenheng med andre inngrep som har vært gjennomført i regionen. Kommunestyrene i Klæbu, Selbu og Melhus har sagt sitt - høringsuttalelsene har med overveiende flertall gått mot utbygging i Eggjafjellet og Brungfjellet. Nå gjenstår det bare at fylkestinget skal si sitt før NVE skal fatte sitt vedtak. Vi håper det blir nei, sier Nygaard.

Han mener det må settes en pris på verdien av natur og at man ser helheten i arealforvaltningen. Det betyr at vindkraft må utbygges der det er inngrep fra før, etter deres mening.

– Regjeringen har sagt at de skal etterlate jorden i minst like god stand som da de tok over, og at man skal satse på friluftsliv. Skal man gjøre det, må man bevare områder uten inngrep, sier leder Frode Støre Bergrem i Trondhjems Turistforening.

Frode Bergrem i Trondhjems Turistforening slåss for at områder må bevares uten inngrep. Foto: Kim Nygård, adresseavisen